Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kovesi își poate începe mandatul…

Kovesi își poate începe mandatul de procuror-șef european

Conferinţa preşedinţilor grupurilor politice din cadrul Parlamentului European (PE) a validat miercuri, 16 octombrie, numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcția de primul procuror-şef european.

Conform unui comunicat emis de PE, după confirmarea de astăzi, Kovesi își poate începe mandatul de șapte ani, întrucât „Consiliul a validat acordul anterior în această săptămână”.

„Decizia Conferinţei preşedinţilor vine după un acord din septembrie dintre negociatorii PE şi ai Consiliului UE privind desemnarea noului şef al Parchetului European. Echipa de negociere a Parlamentului a susţinut-o pe Kovesi pe parcursul negocierilor”, este menționat în comunicatul PE.

Luni, 14 septembrie, Consiliul Uniunii Europene a validat formal numirea lui Kovesi în funcţia de procuror-şef european.

Parchetul European (EPPO), care ar urma să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde ulterior. Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în cele 22 de state participante.