Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kovesi, cu un pas mai…

Kovesi, cu un pas mai aproape de șefia Parchetului European

După ce a acumulat cele mai multe voturi în Comisia CONT, Laura Codruța Kovesi a mai înregistrat o victorie, de această dată în Comisiei Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE). Kovesi a obținut 26 de voturi, în timp ce procurorul din Franța a obținut 22 voturi, iar procurorul din Germania, un singur vot.

După votul în cele două comisii, Laura Codruța Kovesi va fi propusă plenului Parlamentului European. Procurorul-șef va fi astfel numit de comun acord de către Parlamentul European și Consiliul UE, pentru un mandat de șapte ani.

Kovesi a acumulat cele mai multe voturi și în urma audierilor în cadrul Comisiei pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European. Kovesi a primit 12 voturi, în timp ce procurorul din Franța a obținut 11 voturi, iar procurorul din Germania, un singur vot.

Fosta șefă DNA a fost audiată marți seară timp de 75 de minute în Parlamentul European, fiind ultimul candidat pentru postul de șef al Parchetului European, după Andres Ritter (Germania) și Francois Bohnert (Franța). Kovesi a răspuns multor întrebări legate de acuzațiile aduse de PSD, ALDE și aliații lor mediatici, ea spunând de fiecare dată că a respectat legile.

Conform regulamentului Parchetului European, adoptat în urmă cu doi ani, Parlamentul European și Consiliul Uniunii trebuie să voteze și să ajungă la un nume comun cel târziu până la data 1 martie.