Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Klaus Iohannis, prima reacție după…

Klaus Iohannis, prima reacție după referendum: „România aparține tuturor românilor, chiar dacă sunt diferiți”

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, marți, 9 octombrie, o primă reacție după afișarea rezultatelor de la referendumul privind modificarea Constituției, într-o declarație de presă de la Palatul Cotroceni, transmite Digi24. Președintele a afirmat că România aparține tuturor românilor, chiar dacă sunt diferiți, iar aceștia trebuie să trăiască într-o țară în care să nu mai existe „pericole imaginare”.

„Atunci când pacea socială este pusă în pericol și avem, din păcate, suficiente exemple în acest sens în ceea ce s-a întâmplat în România ultimelor săptămâni, în pregătirea referendumului pentru modificarea Constituției, este nevoie de o abordare matură și o deschidere către dialog a tututor actorilor relevanți din societate.

Primul pas către restabilirea păcii sociale este abandonarea discursului urii și asumarea faptului că numai prin toleranță putem depăși împreună acele falii care riscă să ne dezbine.

Să lăsăm trecutului toate aluviunile de ură, indignare, gânduri negre și să ne îndreptăm energiile către viitorul nostru. Să facem pentru toți românii o țară în care să trăim în bună înțelegere, fără spaime și tulburări provocate de pericole imaginare. România aparține tuturor românilor. Deși diferiți, suntem toți români și vrem să mergem mai departe împreună într-o țară care și-a însușit și respectă valorile comune europene”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mers să voteze singur la referendum, cu aproximativ o oră înaintea de închiderea urnelor, la Sibiu.

La 6-7 octombrie 2018 în România a avut loc un referendum, în cadrul căruia cetățenii au fost invitați să spună „Da” sau „Nu” unei modificări în Constituție, care vizează sintagma ce definește familia. Plebiscitul a împărțit România două tabere. Pe de o parte, se află susținătorii aprigi ai aceste inițiative, iar pe de alta – cei care îndeamnă la boicotare. La vot au fost invitați cetățenii români din întreaga lume, fiind deschise sute de secții de votare peste hotare. În R.Moldova sunt deschise 35 de secții de vot, iar în Ucraina – 4.

Prezența la urne a fost de  21,10%  (3.857.308 de alegători). Voturi valabil exprimate la răspunsul ‘DA’ au fost 3.531.732, reprezentând 91,56% din numărul participanţilor, voturi valabil exprimate la răspunsul ‘NU’ – 249.412, adică 6,47%, iar voturi nule – 76.111, respectiv 1,97%.

Potrivit legislației, pentru ca referendumul naţional să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.