Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Johnson&Johnson, obligată să achite o…

Johnson&Johnson, obligată să achite o compensație de 4,69 miliarde de dolari în cazul produselor care provoacă cancer

Johnson & Johnson baby powder. Photographer: Scott Eells/Bloomberg

Compania Johnson & Johnson este obligată să plătească daune de 4,7 miliarde de dolari pentru 22 de femei care pretind că s-au îmbolnăvit de cancer ovarian, după ce ani la rând, au utilizat produsele companiei pe bază de pudră de talc (n.r.: talcul este un mineral și uneori poate fi găsit în pământ, în imediata apropiere a azbestului). Compania neagă prezența azbestului în produsele sale și spune că va depune o contestație, transmite BLoomberg.Jurații din orașul St Louis, statul american Missouri, au emis o hotărâre prin care societatea trebuie să plătească 550 de milioane de dolari, despăgubire pentru prejudiciul material cauzat celor 22 de reclamante și peste 4 miliarde de dolari pentru compensarea prejudiciului moral.

Compania este acuzată că nu avertizează consumatorii despre riscul de a dezvolta cancer ovarian din cauza utilizării produselor sale pentru igiena intimă.

Purtătoarea de cuvânt a companiei Johnson & Johnson, Carol Goodwin, a declarat că compania va contesta această decizie. Totodată, Goodwin susține că produsele J&J nu conțin azbest și nici nu provoacă cancer ovarian.

Profesorul de drept la Universitatea din St. John din New York, Anthony Sabino a declarat că amendă de 4 miliarde de dolari ar putea fi considerată excesivă. Potrivit lui, J&J are șanse bune să o reducă.

În luna august 2017 jurații Curții Supreme din Los Angeles au obligat compania să achite o amendă de 417 milioane de dolari unei femei care a declarat că s-a îmbolnăvit de cancer ovarian după ce ani de zile a utilizat produsele companiei pe bază de pudră de talc. Jurații din St. Louis, Missouri, a mai dat câștig de cauză, împotriva produselor Johnson&Johnson, în valoare de 307 milioane de dolari, în cazuri asemănătoare. Cu toate acestea, ulterior, un judecător a anulat verdictul, iar o hotărâre finală nu a fost adoptată deocamdată.

Amenzile sunt adesea reduse de instanțele superioare, iar J&J a reușit să anuleze mai multe verdicte ale juraților, unele dintre ele pe motive tehnice.

Foto: Johnson & Johnson baby powder. Photographer: Scott Eells/Bloomberg