Johnson&Johnson, obligată să achite o compensație de 4,69 miliarde de dolari în cazul produselor care provoacă cancer

Compania Johnson & Johnson este obligată să plătească daune de 4,7 miliarde de dolari pentru 22 de femei care pretind că s-au îmbolnăvit de cancer ovarian, după ce ani la rând, au utilizat produsele companiei pe bază de pudră de talc (n.r.: talcul este un mineral și uneori poate fi găsit în pământ, în imediata apropiere a azbestului). Compania neagă prezența azbestului în produsele sale și spune că va depune o contestație, transmite BLoomberg.Jurații din orașul St Louis, statul american Missouri, au emis o hotărâre prin care societatea trebuie să plătească 550 de milioane de dolari, despăgubire pentru prejudiciul material cauzat celor 22 de reclamante și peste 4 miliarde de dolari pentru compensarea prejudiciului moral.

Compania este acuzată că nu avertizează consumatorii despre riscul de a dezvolta cancer ovarian din cauza utilizării produselor sale pentru igiena intimă.

Purtătoarea de cuvânt a companiei Johnson & Johnson, Carol Goodwin, a declarat că compania va contesta această decizie. Totodată, Goodwin susține că produsele J&J nu conțin azbest și nici nu provoacă cancer ovarian.

Profesorul de drept la Universitatea din St. John din New York, Anthony Sabino a declarat că amendă de 4 miliarde de dolari ar putea fi considerată excesivă. Potrivit lui, J&J are șanse bune să o reducă.

În luna august 2017 jurații Curții Supreme din Los Angeles au obligat compania să achite o amendă de 417 milioane de dolari unei femei care a declarat că s-a îmbolnăvit de cancer ovarian după ce ani de zile a utilizat produsele companiei pe bază de pudră de talc. Jurații din St. Louis, Missouri, a mai dat câștig de cauză, împotriva produselor Johnson&Johnson, în valoare de 307 milioane de dolari, în cazuri asemănătoare. Cu toate acestea, ulterior, un judecător a anulat verdictul, iar o hotărâre finală nu a fost adoptată deocamdată.

Amenzile sunt adesea reduse de instanțele superioare, iar J&J a reușit să anuleze mai multe verdicte ale juraților, unele dintre ele pe motive tehnice.

Foto: Johnson & Johnson baby powder. Photographer: Scott Eells/Bloomberg

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *