Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Iranul ar fi doborât „din…

Iranul ar fi doborât „din greșeală” avionul ucrainean

Mai mulți oficiali americani, citați de mass-media din SUA, consideră că Iranul a dat jos „din greșeală” avionul companiei ucrainene UIA, Boeing 737-800, în care se aflau 176 de persoane, transmite BBC.

Conform CBS News și Newsweek, oficiali din SUA și Irak susțin că avionul a fost doborât de o rachetă lansată de Iran. CBS transmite că înainte ca avionul să explodeze au fost detectate două lansări de rachete.

În același timp, menționează, cu referire la oficiali din SUA și Irak, că aeronava a fost lovită de un sistem de rachete construit în Federația Rusă. Sursa media adaugă că oficiali din Pentagon estimează incidentul ca fiind „accidental”.

De asemenea, președintele american, Donald Trump, a declarat că are „suspiciunile” sale privind tragedia de miercuri, afirmând că cineva ar fi putut să facă „o greșeală”.

Între timp, The New York Times a publicat un nou video, iar Bellingcat a estimat distanța și geolocalizarea, precum și traiectoria de zbor.

Anterior, secretarul Consiliului ucrainean de Securitate şi Apărare Naţională, Oleksyi Danilov, a enumerat printre cauzele tragediei: un tir de rachetă antiaeriană, o coliziune a avionului cu o dronă sau o explozie a motorului din motive tehnice.

De cealaltă parte, șeful Organizației Aviației Civile din Iran, Ali Abedzadeh, a spus că problema impactului rachetei nu poate fi adevărată, deoarece existau mai multe zboruri la aceeași altitudine, mai notează BBC, care amintește că acesta a spus anterior că „terorismul” nu a avut vreun rol în această tragedie.

Miercuri, 8 ianuarie, un avion Boeing 737-NG al companiei Ukraine International Airlines, cu 176 de pasageri la bord, s-a prăbușit. Accidentul a avut loc la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Acesta avea ca destinație Kievul.