Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Iranul a acuzat Georgia de…

Iranul a acuzat Georgia de atitudine inadecvată față de femeile în hijab. Tbilisi neagă acuzațiile

Material de pe Jam News

Ambasada Iranului la Tbilisi a înaintat o notă de protest Ministerului Afacerilor Externe al Georgiei. Potrivit agenției iraniene IRNA, serviciul de securitate al Aeroportului din Tbilisi a cerut mai multor pasageri de pe ruta Tbilisi-Isfahan să-și scoată hijabul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Iranului, Bahram Kasem, a declarat că ambasadorul Iranului a luat legătura telefonică cu mai mulți călători care au vizitat Georgia, pentru a verifica informațiile, după care a trimis o notă dură de protest Ministerului Afacerilor Externe al Georgiei și serviciului de securitate al aeroportului.

De asemenea, Departamentul Consular al Ministerului Afacerilor Externe al Iranului a trimis o notă de protest și Ambasadei Georgiei din Teheran și a cerut explicații de la ambasador.

„Iranul, de asemenea, a îndemnat autoritățile georgiene să prevină repetarea unor astfel de incidente, iar serviciul de securitate al aeroportului să respecte demnitatea femeilor musulmane în hijab”, anunță agenția iraniană IRNA.

MAE al Georgiei a răspuns deja Iranului la pretențiile sale cu privire la situația de la Aeroportul din Tbilisi: „În Aeroportul Internațional din Tbilisi nu au avut loc nici un fel de acțiuni ilegale din partea forțelor de ordine georgiene, inclusiv acțiuni, care ar înjosi sentimentele religioase”.

Potrivit ministerului, partea georgiană a aflat prin căi diplomatice ale Iranului, că o parte din cetățenii iranieni s-au pronunțat cu privire la atitudinea nerespectuoasă față de iranience în timpul verificărilor de la Aeroportul din Tbilisi.

„Obținând informații relevante, Ministerul Afacerilor Interne al Georgiei a dispus controlul imediat al procedurii de verificare a pasagerilor de către ofițerii Serviciului de Securitate a Zborurilor. Conform rezultatelor verificărilor, nu au fost identificate acțiuni ilegale din partea poliției georgiene, inclusiv acțiuni, care înjosesc sentimentele religioase”, a declarat MAE al Georgiei.

MAE al Georgiei a informat partea iraniană despre rezultatele primelor verificări. Subiectul va fi reluat de către minister în timpul întrevederii cu ambasadorul Iranului.

Potrivit administrației turismului, un milion de turiști au vizitat Georgia în iulie. 179 de mii au fost iranieni. Iranul ocupă în Georgia locul al cincilea după numărul de turiști, după Azerbaidjan, Rusia, Turcia și Armenia.

Foto: vechiul Tbilisi / Nikoloz Urushadze