Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Întreruperea relațiilor dintre Patriarhia Moscovei…

Întreruperea relațiilor dintre Patriarhia Moscovei și Patriarhia Ecumenică, discutată în România

Foto credit: ZL

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a dispus întreruperea relaţiilor cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, în contextul procedurii privind recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Decizia a fost luată la 15 octombrie 2018, în orașul Minsk, unde s-a desfășurat ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse

La 25 octombrie 2018, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Patriarhului Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia a fost discutată și problema întreruperii relațiilor dintre cele două patriarhii.

„Avându-se în vedere evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei”, anunță Biroul de Presă al Patriarhiei Române, citat de basilica.ro.

Părintele Andrei Bucliș, secretarul cabinetului Mitropolitan a declarat anterior pentru ZdG că Mitropolia Basarabiei face parte din cadrul Patriarhiei Române, în acest fel, Mitropolia nu poate să-și exprime o părere separată de cea a Bisericii Ortodoxe Române legat de acest subiect și de orice alte subiecte de interes național și mai ales internațional.

„Din moment ce nu există încă o poziție a Bisericii Ortodoxe Române sau un consens legat de acest subiect, exprimat prin hotărârea unui sinod, noi nu putem să ne exprimăm. (…) Așteptăm următoarea întrunire a Sfântului Sinod a Bisericii Ortodoxe Române și care va fi poziția Bisericii Ortodoxe Române, vom fi de acord cu aceasta”, susține părintele Andrei Bucliș.

Tensiunile dintre Patriarhia Moscovei și Constantinopol au început după ce Patriarhia Ecumenică a decis „continuarea procedurii de acordare a autocefaliei Bisericii ucrainene”.

Foto:  ZL