Instanța din Armenia l-a eliberat din arest pe fostul președinte armean Robert Kocharyan

Material de pe Novaya gazeta

Curtea de Apel din Armenia a recunoscut ilegalitatea arestării fostului președinte Robert Kocharyan și a decis eliberarea lui de sub arest, informează RIA Novosti cu referire la șeful de birou al lui Kocharyan.

După cum notează Interfax, Curtea de Apel a decis să schimbe măsura de reprimare în legătură cu faptul că Robert Kocharyan, ca fost șef de stat, se bucură de imunitate.

Fostul președinte al Armeniei, Robert Kocharyan, a fost arestat la sfârșitul lunii iulie, fiind acuzat de răsturnarea ordinii constituționale (art. 300.1 p. 1 al CP al Armeniei) în 2008.

„În baza probelor adunate cu privire la evenimentele din 1-2 martie 2008, fostul președinte al Armeniei Robert Kocharyan a fost acuzat de răsturnarea ordinii constituționale a Republicii Armenia în urma unei înțelegeri prealabile cu alte persoane”, se spune în declarația de acuzare.

Protestele din primăvara anului 2008 din Armenia au început după alegerile prezidențiale. Robert Kocharyan, care a ocupat de două ori funcția de președinte, din 1998 până în 2008, la începutul lunii martie a introdus stare de urgență în țară pentru a dispersa simpatizanții primului președinte al Armeniei Levon Ter-Petrosyan, care au ieșit în stradă cerând renumărarea voturilor.

Conform rezultatelor alegerilor, acestea au fost câștigate cu aproape 53% de voturi de Serzh Sargsyan, candidatul susținut de Robert Kocharyan. Ter-Petrosyan susținea în timpul mitingurilor, că la calcularea voturilor au fost admise încălcări și că, de fapt, el a acumulat nu 22% din voturi, ci de trei ori mai multe.

În urma aplicării de către forțele de ordine a armelor de foc împotriva orășelului de corturi din centrul Erevanului, instalat de sute de mii de protestatari, au murit 10 persoane.

Foto: RFE/RL

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *