Începe prima rundă de negocieri pentru desemnearea procurorului-șef al UE

Astăzi, 20 martie, are loc prima rundă de negocieri între Parlamentul European (PE) şi Consiliul Uniunii Europene cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, scrie Agerpres.

În cazul în care echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE nu vor ajunge la un acord, următoarele date prevăzute pentru aceste negocieri sunt 27 martie (urmează a fi confirmată), 4 aprilie şi 10 aprilie.

La 8 martie, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene George Ciamba, preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, scrisoarea oficială prin care l-a anunţat că Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european.

În scrisoare, Antonio Tajani a menţionat că, în conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. De asemenea, preşedintele PE a amintit că în urma audierii comune din comisiile PE pentru libertăţi civile şi control bugetar de pe 26 februarie, Laura Codruţa Kovesi i-a devansat prin numărul de voturi primite pe contracandidaţii săi Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).

Kovesi, despre funcția de șefă a Parchetului European și campania de denigrare din România inițiată împotriva sa

Foto: romania.europalibera.org

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Este o chestie foarte simplă de ETICĂ. Dacă cineva are un conflict deschis cu oarecare țară din UE și mai ales cu țara sa de origine, acea persoană nu poate fi aleasă în oarecare funcție din UE, cu atât mai mult în funcția de prim procuror-şef european.

    Vom vedea, dacă lucrează această logică în UE. Dacă nu lucrează este clar, că birocrația europeană poate să lucreze împotriva unei țări în parte și cum ar spune banditul Lenin “kroși țena Obiedinennâh Ștatov takoi Evropâ!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *