Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Începe bătălia internațională pentru Remdesivir…

Începe bătălia internațională pentru Remdesivir – medicamentul cu care este tratat Donald Trump de infecția cu Covid-19. Anunțul companiei producătoare care aruncă piața în aer

Medicamentul cu care este tratat Donald Trump contra infecției cu noul coronavirus, Remdesivir, ar putea ajunge prea scump pentru a avea acces la el. Compania americană care produce Remdesivir, Gilead, va vinde direct acest medicament către spitalele din SUA, și nu prin Departamentul de Sănătate. Această decizie ar putea duce la o explozie a prețurilor și la sincope grave în ritmul de achiziționare, relatează Digi24.

Timp de 5 luni, Departamentul de Sănătate a fost responsabil pentru alocarea acestui medicament în spitale. Această schimbare are loc pentru că instituţia federală nu ar fi distribuit medicamentul într-un mod transparent: fie a ajuns la pacienţi, dar nu neapărat la cei care aveau nevoie, fie unele spitale nu au primit suficient sau, pur şi simplu, au fost lăsate fără acest tratament.

Cât costă tratamentul pentru un pacient

Compania farmaceutică americană Gilead, care produce Remdesivir, a stabilit în iunie prețul cu care va vinde o doză către companiile guvernamentale din țările dezvoltate: 390 de dolari. Pentru tratamentul unui pacient este nevoie de șase doze, costul total fiind de 2.340 de dolari pe pacient, a estimat atunci compania.

Imediat după anunțarea prețurilor de achiziție, SUA au cumpărat practic toate stocurile de Remdesivir pentru următoarele trei luni.  Administraţia Trump a cumpărat peste 500.000 de doze, ceea ce reprezenta toată producţia Gilead pentru iulie şi 90% din august şi septembrie.

Ulterior au fost încheiate protocoale prin care și Comisia Europeană a putut avea acces la acest medicament. La sfârșitul lui iulie, Comisia Europeană a semnat un contract de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, pentru circa 30.000 de pacienți din țările membre, inclusiv România. Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19.

Medicamentul Remdesivir a ajuns în R. Moldova

La 28 septembrie curent, medicamentul anti COVID-19 Remdesivir a ajuns în R. Moldova. Anunțul a fost făcut de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale(AMDM).

Preparatul Remdesivir, cu denumirea comercială Covifor este produs de compania farmaceutică de renume mondial Hetero Healthcare Ltd, ce deține licență de producere din partea companiei americane Gilead, ce a dezvoltat medicamentul.

Pentru AMDM, în calitate de regulator în domeniul medicamentului și dispozitivelor medicale este foarte important să asigure prezența în Republica Moldova a celor mai eficiente medicamente utilizate în tratamentul COVID-19. Remdesivir este unul din medicamentele pe care îl așteptam demult, fiind și primul medicament autorizat de SUA și UE pentru tratamentul COVID-19. Vom continua să depunem efort astfel încât cetățenilor noștri să le fie oferite medicamente calitative și accesibile”, declarat Eremei Priseajniuc, directorul general AMDM.

În Republica Moldova, preparatul Remdesivir este prevăzut în Protocolul clinic național provizoriu “Infecția cu coronavirus de tip nou”, utilizat în tratamentul pacienților infectați cu virusul SARS COV-2.

Sursa: Digi24