Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În toată Rusia au loc…

În toată Rusia au loc percheziții împotriva susținătorilor lui Navalny

Material de pe Novaya Gazeta

Poliția efectuează percheziții în toată Rusia la angajații și voluntarii de la sediile politicianului Alexei Navalny. „OVD-Info” notează că perchezițiile au loc în cadrul dosarului spălării banilor în Fondul luptei împotriva corupției.

Perchezițiile sunt desfășurate în cel puțin șapte orașe: Ufa, Samara, Ekaterinburg, Yaroslavl, Chelyabinsk, Tambov, Barnaul și Novokuznetsk. Potrivit „OVD – info”, în timpul perchezițiilor este ridicat echipamentul tehnic, iar susținătorii sunt chestionați în calitate de martori în dosarul spălării banilor.

O fostă angajată la sediul lui Navalny din Ekaterinburg, Polina Greysman a declarat pentru Novaya Gazeta că perchezițiile sunt efectuate în baza unui ordin emis de Curtea Basmanny din Moscova: „Mi-a fost confiscat telefonul și computerul, însă am refuzat să le dau parolele”.

Săptămâna trecută, ministerul rus de Justiție a declarat Fondul luptei împotriva corupției ca fiind un agent extern. Ministerul și-a explicat decizia menționând tranșe financiare către Fond din Spania și SUA, în vloare totală de peste 140 de mii de ruble. La rândul său, reprezentanții Fodndului insistă că organizația nu a primit niciodată finanțare străină și că banii indicați de ministerul Justiției au ajuns într-un cont blocat.

În luna septembrie, pe marginea acestui dosar au fost efectuate percheziții în mai multe regiuni. Angajații organizației au menționat că sediile lui Navalny sunt structuri care, potrivit documentelor, nu au legătură cu Fondul. Prin urmare, în opinia lor, perchezițiile au fost ilegale.

Foto: cdn.com