În pofida interdicției CEDO, Rusia a deportat un cetățean din Kîrgîztan, care ceruse azil politic

Material de pe Novaya gazeta
În pofida interdicției Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), emise pe 4 septembrie, Rusia l-a deportat pe Hamidullo Kambarov, un cetățean kîrgîz de etnie uzbecă, care ceruse statut de refugiat.

Daria Trenina, avocata programului Право на убежище (Dreptul de azil), a relatat pentru Kommersant, că Kambarov era căutat pentru participarea la ciocnirile interetnice dintre kîrgîzi și uzbeci, care au avut loc în 2010 în Osh și Jalal-Abad. Ajuns în Rusia în 2017, acesta a depus o cerere pentru a-i fi recunoscut statutul de refugiat. Cu toate acestea, poliția i-a refuzat acest drept.

În luna decembrie a anului trecut Kambarov a fost reținut la cererea autorităților kîrgîze. Potrivit avocatei, Ministerul de Interne n-a dorit să treacă prin procedura anevoioasă de extrădare, care prevede contestarea deciziei în două instanțe, de aceea a decis pe 29 august 2018 să-l deporteze din țară. Kambarov a fost eliberat din izolatorul de urmărire penală înainte de expirarea termenului arestului de extrădare și a fost reținut din nou.

Pe 5 septembrie Kambarov a fost adus la aeroportul Domodedovo, dar a fost scos de pe cursă în urma protestelor sale. În ziua următoare Kambarov a fost urcat la bordul unui avion de pe cursa Bișkek a companiei Уральские авиалинии, dar i s-a făcut rău din cauza medicamentelor, pe care i le-au dat colaboratorii de poliție. La momentul de față el se află sub arest în centrul de detenție din Jalal-Abad.

Avocații poporului au raportat despre încălcarea art. 39 al regulamentului CEDO de către Ministerul Justiției din Rusia. Cu toate acestea, reprezentanții ministerului au declarat că Kambarov și-a dat acordul personal pentru zbor.

Deportarea cetățenilor din Asia Centrală a început după ce CEDO a început să aplice art. 39 cu privire la măsurile provizorii.  Nadejda Ermolaeva de la Baroul de Avocați „Мусаев и партнеры” a declarat că ulterior a început răpirea cetățenilor uzbeci: „În anii 2011-2012 în Rusia au dispărut în jur de 20 de persoane, inclusiv clienții noștri. Unii au dispărut în ziua eliberării din centrul de detenție”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *