Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În Norvegia vor avea loc…

În Norvegia vor avea loc cele mai ample manevre ale NATO de la încheierea Războiului Rece

Aproximativ 50 000 de soldaţi, sprijiniţi de mijloace materiale considerabile, vor lansa joi, 25 octombrie, în Norvegia cele mai ample manevre militare ale NATO de la încheierea Războiului Rece, o demonstraţie de forţă care irită Rusia vecină, informează Agerpres, citând AFP.

Exerciţiul Trident Juncture 18, preconizat să se desfăşoare până la 7 noiembrie, vizează antrenarea Alianţei Nord-Atlantice pentru a interveni în salvarea unuia dintre membrii săi.

„Exerciţiile terestre vor fi efectuate la 1 000 km de graniţa cu Rusia şi operaţiunile aeriene la 500 km. Rusia nu are niciun motiv să se îngrijoreze”, a declarat generalul norvegian Rune Jakobsen.

Chiar dacă manevrele vor fi organizate la o distanţă apreciabilă de frontiera ruso-norvegiană, care se întinde pe o lungime de 198 km în Arctica, Moscova şi-a manifestat indignarea.

Reunind cele 29 de ţări membre ale NATO, cărora li se vor alătura Suedia şi Finlanda, exerciţiul impune prin amploarea mijloacelor utilizate. Cei 50 000 de soldaţi vor fi sprijiniţi de 10 000 de vehicule, 250 de avioane şi 60 de nave, inclusiv un portavion SUA.

Integral pe www.agerpres.ro

 

SURSA: AGERPRES
FOto: REUTERS/Piroschka van de Wouw