În Franța și Grecia, au fost arestați zeci de interlopi georgieni. În operațiune au fost implicate și elicoptere

Considerat șef al mafiei georgiene, așa-numitul hoț în lege Lașa Șușanașvili, a fost arestat. Polițiștii greci și francezi au realizat pe 16-17 aprilie o operațiune specială de reținere a autorității criminale georgiene, a hoțului în lege Lașa Șușanașvili și aproximativ a patruzeci de membri ai unei grupări criminale, precum și ai membrilor familiilor lor. Operațiunea denumită „Caucaz-Normandia” s-a desfășurat concomitent în două țări.

Un material de Jam News

Potrivit Postului „Vocea Americii”, în operațiunea specială din orașul grec Salonic au participat aproximativ o sută de colaboratori ai forțelor speciale antitero și a fost implicat și un elicopter. Potrivit mass-mediei din Grecia, criminalii au opus rezistență și poliția a fost nevoită să deschidă focul. Doi oameni au fost răniți.

În timpul percheziției la domiciliile celor arestați, poliția greacă a descoperit bani, bijuterii furate, aparate și documente false. Potrivit informațiilor poliției, numai în Salonic acest grup a prădat 56 de case de locuit și câteva case de amanet. În ultimul an, prejudiciul cauzat de gruparea criminală a depășit un milion de euro.

Membrii grupării criminale georgiene au fost arestați în Grecia în baza unui ordin european (EAW), emis de procuratura franceză, care solicită extrădarea lui Lașa Șușanașvili și încă a câtorva persoane din numărul celor arestați.

Concomitent operațiunea s-a desfășurat și în Franța. La Caen, Montauban și Rennes au fost arestați 14 cetățenii georgieni și un cetățean al Armeniei. Printre aceștia, se numără și hoțul în lege Alexandr Kobaladze, precum și alți interlopi. Din grupul celor arestați fac parte patru femei și cunoscutul raper georgian Kabu (Caha Abuașvily), care are relații de prietenie cu unul dintre interlopi. Se presupune că pe seama grupului în nord-estul Franței sunt sute de case și magazine prădate.

Procurorul orașului Rennes, Nicolas Jacquet a declarat că operațiunea „Caucaz-Normandia” de reținere a membrilor mafiei georgiene a fost planificată timp de câteva luni, iar rodul acesteia s-a datorat „colaborării dintre autoritățile din Georgia, Grecia și Franța”.

Operațiunea a devenit una dintre cele mai de amploare din ultimul timp. Potrivit procuraturii franceze, la ea au participat aproximativ trei sute de jandarmi.

Șeful Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate a Poliției Criminale din Georgia, Mamuka Celidze a confirmat că Georgia a participat activ la operațiunea de reținere.

Potrivit postului „Vocea Americii”, Lașa Șușanașvili în vârstă de 56 de ani a fost unul dintre liderii interlopi din spațiul ex-sovietic și unul dintre puținii care au rămas în libertate. Șușanașvili, care în lumea interlopă este cunoscut sub numele de Lașa Rustavsky, a fost anunțat în căutare și extrădarea lui este cerută de mai multe state, printre care Spania, Rusia și Georgia.

Grupările criminale georgiene au devenit o problemă majoră pentru țările din Europa, și acestea ar putea pune sub semnul întrebării oportunitatea menținerii regimului de vize între UE și Georgia. Această temă o preocupă mai ales pe Germania. La începutul lunii martie, reprezentanții Germaniei au fost la Tbilisi, unde au purtat discuții cu ministrul afacerilor interne al Georgiei. La întrevedere s-a discutat despre necesitatea unor acțiuni comune, inclusiv realizarea modificărilor legislative.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *