Guvernul britanic asigură că Brexit-ul va avea loc pe 31 octombrie

Guvernul britanic asigură că Brexit-ul va avea loc pe 31 octombrie
0 vizualizări
20 octombrie 2019 | 14:52

Guvernul britanic a dat astăzi, 20 octombrie, asigurări că Brexit-ul va avea loc pe 31 octombrie, în ciuda faptului că premierul Boris Johnson a fost obligat de parlament să trimită Uniunii Europene o scrisoare nesemnată prin care a solicitat o amânare, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Totodată, ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit astăzi pentru a discuta cererea de amânare a datei pentru Brexit după 31 octombrie, dar nu au clarificat imediat cum va reacţiona Bruxellesul, transmite DPA, potrivit Agerpres.

„Vom ieşi (din Uniunea Europeană) până la 31 octombrie. Avem mijloacele şi capacitatea de a face asta”, a declarat televiziunii Sky News ministrul Michael Gove, însărcinat cu pregătirile în vederea unui Brexit fără acord.

„Scrisoarea a fost trimisă, deoarece parlamentul a cerut să fie trimisă (…), însă parlamentul nu poate schimba decizia premierului, parlamentul nu poate schimba politica sau hotărârea guvernului”, a insistat el.

De fapt, Johnson i-a trimis preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, trei scrisori. Prima, o notă din partea ambasadorului britanic la UE, în care explică faptul că guvernul nu face altceva decât să respecte legea; a doua – o fotocopie nesemnată a textului pe care a fost obligat să îl scrie conform aşa-numitei Legi Benn; şi a treia – o scrisoare în care prim-ministrul declară că nu doreşte o amânare.

„Am arătat clar de când am ajuns prim-ministru şi am explicat clar din nou, astăzi, parlamentului punctul meu de vedere şi poziţia guvernului, conform cărora o nouă amânare ar dăuna interesului Regatului Unit şi al partenerilor noştri din UE, precum şi relaţiilor dintre noi”, arată ultima scrisoare.

Tusk a confirmat că a primit mesajul lui Johnson şi a scris în reţeaua Twitter că urmează să se consulte cu liderii Uniunii Europene privind reacţia la semnalele de la Londra.

Parlamentul de la Londra a votat sâmbătă pentru amânarea până luni a dezbaterii privind acordul pentru Brexit obţinut de premier.

Duminică, ministrul de externe Dominic Raab s-a declarat încrezător că guvernul dispune de suficiente voturi în Camera Comunelor pentru aprobarea acordului. El a declarat televiziunii BBC că este încrezător privind realizarea Brexit-ului pe 31 şi a apreciat că multor europeni nu le-ar convenit deloc o nouă amânare.

FOTO: europarl.europa.eu
MAIL AUTOR

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

VIDEO/ Primii oameni în stat, despre „expulzarea” profesorilor turci

La circa un an de la „expulzarea” a șapte cetățeni turci de pe teriotriul țrii și aproape trei luni de când CtEDO a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor omului în acest caz, autoritățile nu au un…
VIDEO/ Primii oameni în stat, despre „expulzarea” profesorilor turci

Alexandru Pînzari, demis de Guvernul Maiei Sandu. Cine a fost numit noul șef al IGP

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, a fost demis din funcție de Guvernul condus de Maia Sandu. Decizia a fost luată la propunerea lui Andrei Năstase, care exercită funcția de ministru…
Alexandru Pînzari, demis de Guvernul Maiei Sandu. Cine a fost numit noul șef al IGP

Fals: Importurile din UE scad

Portalul Kp.md a publicat recent știrea „Moldova importă tot mai puțin și mai puțin din UE”, titlul căreia transmite o informație falsă, combătută chiar în textul articolului, dar și de datele statistice. Anali…
Fals: Importurile din UE scad

O nouă ședință în dosarul Filat

La ora 10.30 a început o nouă ședință în dosarul Filat. În cadrul ședinței, magistrații examinează dosarul în fond al liderului PLDM Vlad Filat. La scurt timp după începerea ședinței, în sala de judecată a fost…
O nouă ședință în dosarul Filat

Citiți acum, în ZdG

Astăzi, în  Ziarul de Gardă, aflați cine sunt șefii instituției care și-a început activitatea la 1 august curent, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale dar și ce salarii vor…
Citiți acum, în ZdG

LIVE/ Ședința Parlamentului: Plahotniuc, Candu, Sîrbu și Șor lipsesc

83 de deputați sunt prezenți la ședința Parlamentului din 12 iulie. Pe ordinea de zi figurează 11 subiecte.
LIVE/ Ședința Parlamentului: Plahotniuc, Candu, Sîrbu și Șor lipsesc