Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Corupție în zona euro: Guvernatorul…

Corupție în zona euro: Guvernatorul Băncii Naţionale a Letoniei a fost reţinut

Foto: REUTERS

Guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics, a fost reţinut sâmbătă, 17 februarie 2018, de Agenţia anticorupţie letonă, ceea ce a provocat noi îngrijorări privind sistemul financiar al unui stat membru al zonei euro, transmite Agerpres, citând Financial Times și Reuters. Reţinerea guvernatorului vine după un raport al Trezoreriei SUA referitor la „spălare de bani instituţionalizată” la a treia mare bancă din Letonia, ABLV. Anume ABLV, împreună cu alte două bănci letone (PrivatBank şi Pasta Banka), au servit drept „porţi europene” și pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci din R. Moldova implicate în „furtul secolului”.

Reţinerea guvernatorului vine după un raport al Trezoreriei SUA referitor la „spălare de bani instituţionalizată” la a treia mare bancă din Letonia, ABLV, inclusiv tranzacţii care au legătură cu Coreea de Nord.

Conform raportului, directorii, acţionarii şi angajaţii ABLV au făcut din „spălarea de bani o componentă de bază a practicilor de afaceri ale băncii” iar Trezoreria SUA a propus ca ABLV să fie exclusă din sistemul financiar american. ABLV a dezminţit acuzaţiile, spunând că raportul conţine „informaţii excesiv de calomniatoare”.

Oficialii Băncii Centrale Europene nu au comentat reţinerea lui Ilmars Rimsevics. Banca Letoniei a dat asigurări că afacerile vor continua ca de obicei luni.

Bănci din Letonia, implicate în spălarea banilor din băncile din R. Moldova

ABLV și alte două bănci din Letonia (PrivatBank şi Pasta Banka), au servit drept „porţi europene” și pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci din R. Moldova implicate în „furtul secolului”.

Băncile letone au fost conectate la scandalul bancar din R. Moldova încă în 2012, atunci când un şir de acţionari au procurat pachete de acţiuni de la Universalbank, luând împrumuturi de la companii obscure din Marea Britanie. La acel moment, transferurile financiare erau efectuate prin intermediul unor bănci din Letonia.

Citiți și: Miliardul moldovenesc prin trei bănci letone 

Ilmars Rimsevics este şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) din 2004.

Astăzi, 19 ferbuarie, cabinetul de la Riga se va întâlni pentru a discuta situaţia, în timp ce Consiliul naţional de securitate va dezbate, de asemenea, problemele financiare cu care se confruntă Letonia.

Autorităţile letone au ținut să calmeze opinia publică după ce Ilmars Rimsevics, guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei din 2001, a răspuns întrebărilor anchetatorilor timp de ore.

„Nu există indicii ale unei ameninţări la adresa sistemului financiar al Letoniei”, a afirmat duminică premierul Maris Kucinskis, în timp ce ministrul de Finanţe, Dana Reizniece-Ozola, a declarat că Rimsevics ar trebui să demisioneze pentru a proteja reputaţia statului baltic.

 

Foto: REUTERS