Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Desfășurare de forțe la…

FOTO Desfășurare de forțe la granița cu Rusia: „E un mesaj adresat Kremlinului”

SUA au început luni desfăşurarea în Lituania a unui batalion de soldaţi şi a zeci de tancuri, pentru o rotaţie fără precedent de şase luni, în cadrul unei operaţiuni de descurajare care are în vedere Rusia, scrie Agerpres.

Zeci de tancuri Abrams şi blindate Bradley au ajuns pe calea ferată la terenul de antrenament din Pabrade, în apropierea capitala Vilnius.

Ministrul lituanian al Apărării, Raimundas Karoblis, a declarat că desfăşurarea a aproximativ 500 de soldaţi americani care vor rămâne în ţara baltică toată iarna dovedeşte că o prezenţă militară a SUA pe flancul estic al NATO ″nu mai este un tabu″⁣.

″În primul rând, este un mesaj către Lituania şi ţările vecine membre NATO (pentru a spune) că aliaţii sunt de partea noastră″⁣, a declarat ministrul pentru AFP, potrivit Agerpres, citată de stirileprotv.ro.

“Este, de asemenea, un mesaj adresat Rusiei (pentru a spune) că Statele Unite sunt angajate, este un element de descurajare suplimentar”, a adăugat el.

Ben Hodges, fost comandant al forţelor armatei americane în Europa, a declarat că desfăşurarea este ″o manifestare a angajamentului SUA de a continua descurajarea pe flancul estic al NATO″⁣, în momentul în care Statele Unite îşi retrag trupele din Siria şi îşi abandonează aliaţii kurzi.

″Nimeni, inclusiv ruşii, nu ar trebui să aibă nicio îndoială cu privire la angajamentul americanilor în NATO, în pofida a ceea ce cred că este o eroare, retragerea din Siria″⁣, a declarat Ben Hodges.

În urmă cu doi ani, NATO a desfăşurat un batalion multinaţional de circa 1.000 de soldaţi în Lituania, o ţară cu 2,8 milioane de locuitori.

Alianţa a desfăşurat batalioane similare în Estonia şi Letonia, precum şi în Polonia, măsuri înţelese ca un mijloc de a face faţă unui eventual “aventurism” rus în această regiune, după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.

Întreaga regiune a rămas sub dominaţie sovietică timp de peste 40 de ani după cel De-al Doilea Război Mondial.

Imagini cu trupele americane aduse la graniția cu Rusia:

Sursă: Agerpres, stirileprotv.ro