Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Falsurile prezentate de presa rusă,…

Falsurile prezentate de presa rusă, despre situația din Ucraina

Asociația Presei Independente (API) și site-ul www.stopfake.org din Ucraina (site cunoscut pentru dezvăluirea falsurilor media despre ce se întâmplă în Ucraina în presa din Rusia, dar și în cea din alte țări, inclusiv de la ei) au publicat o serie de articole, pentru a prezenta minciunile care se publică în mass-media, în special din Federația Rusă, despre situația din această țară.

Mijloacele de informare în masă din Rusia şi cele controlate de separatişti au comunicat că la 15 iunie curent la Doneţk a avut loc un miting spontan, în cadrul căruia locuitorii le-au cerut autorităţilor Ucrainei să dispună încetarea tirurilor de artilerie la care este supus oraşul. Însă aceasta a fost doar una din revendicările formulate în cadrul mitingului, celelalte fiind trecute sub tăcere de cea mai mare parte a presei ruse.

unnamed (5)Potrivit relatărilor, protestatarii au solicitat administraţiei locale să fie strămutaţi din cartierul Oktiabrsk (o periferie din vecinătatea aeroportului din Doneţk), pentru că această zonă este supusă cu regularitate tirurilor de artilerie.

După cum informează postul rus de televiziune NTV, în faţa protestatarilor a apărut liderul „RPD” Alexandr Zaharcenko, care ”a ordonat guvernului să asigure mutarea populaţiei din zona confruntărilor armate în sectoarele mai liniştite ale Donbassului”.

Traducerea ştirii NTV:
Locuitorii Doneţkului au cerut, în cadrul unui miting, încetarea tirurilor de artilerie asupra oraşului
Luni în oraşul Doneţk s-a desfăşurat un miting. Oamenii adunaţi în centrul oraşului au cerut guvernului de la Kiev să dispună încetarea focului de artilerie asupra caselor lor şi să retragă tehnica militară la distanţa stipulată în acordurile de la Minsk.
După cum informează postul de televiziune „Zvezda”, autorităţile de la Doneţk au promis că vor întreprinde tot ce e necesar pentru „încetarea imediată a tirurilor de foc asupra Doneţkului şi a împrejurimilor din partea structurilor de forţă ale Ucrainei”.

unnamed (7)Traducerea ştirii postului TV Zvezda:
15 iunie 2015, 13:58

Locuitorii Doneţkului au ieşit să protesteze împotriva tirurilor de foc
În ziua de 15 iunie, în preajma clădirii administraţiei regionale de stat din centrul Doneţkului a avut loc un miting la care s-au adunat sute de locuitori ai oraşului. Ei au cerut sistarea tirurilor de foc asupra oraşului din partea artileriei ucrainene. Printre participanţi s-au aflat circa 200 de locuitori ai cartierului Oktiabrski, care în ultimele zile a suferit distrugeri deosebit de grave, în special în urma unui atac înregistrat la 11 iunie.

„Mulţi din cei adunaţi au rămas fără case şi apartamente în urma acestor atacuri, şi solicită autorităţilor republicii populare să le ofere noi locuinţe, însă cea mai importantă revendicare a participanţilor la miting este retragerea cît mai grabnică a trupelor ucrainene din Donbass”, se afirmă într-un reportaj al postului de televiziune Lifenews.

Totodată, mijloacele de informare în masă menţionate au evitat să comunice şi alte motive care i-au făcut pe locuitorii Doneţkului să iasă în stradă. Aceste motive pot fi stabilite pe baza studierii secvenţelor video postate în Internet şi consultării unor surse alternative de informaţie.

De exemplu, publicaţia rusă „Novaia Gazeta” scrie că manifestanţii le-au cerut apărătorilor „RPD” să înceteze să tragă în direcţia trupelor misiunii antiteroriste, dislocate în cartierul Oktiabrski, povocând astfel focuri de răspuns şi, în consecinţă, noi victime în rândul populaţiei civile. În corespondenţa sa de la faţa locului, reporterul ziarului califică evenimentul drept prima acţiune anti-război desfăşurată în „RPD”.

unnamed (9)Fals: Militanţii înarmaţi din Donbass nu aveau în dotare sisteme ”Buk” în momentul prăbuşirii Boeing-ului malaezian

Reprezentantul „Ministerului Apărării al Republicii Populare Doneţk”, Eduard Basurin, a declarat, la 2 iunie, că trupele armate din Doneţk nu aveau în dotare lansatoare „Buk” la data de 17 iulie 2014, când deasupra oraşului Donbass a fost doborât avionul Boeeng 777 al companiei Malaysian Airlines. Declaraţia a fost făcută după ce experţii concernului rus „Almaz-Antei” au afirmat că avionul ar fi fost doborât prin aplicarea sistemului antiaerian „Buk-M11”.
Declaraţia respectivă a fost făcută pentru agenţiile de ştiri din Federaţia Rusă RIA Novosti şi Interfax, ştirea fiind preluată şi difuzată ulterior de publicaţiile on-line „Novosti Doneţkoi Respubliki” şi „Russia Today”.

unnamed (8)Traducerea ştirii RIA Novosti:
Doneţk, 2 iunie – RIA Novosti. Trupele de apărare ale RPD nu dispuneau de complexe de rachete antiaeriene „Buk” în momentul doborârii, deasupra Ucrainei, a avionului civil Boeing, a relatat pentrru RIA „Novosti” comandantul adjunct al statului-major al forţelor armate ale RPD, Eduard Basurin. „Nu aveam asemenea mijloace tehnice de luptă. În momentul prăbuşirii Boeing-ului noi nu dispuneam de lansatoare „Buk” , a afirmat el.

Reamintim că anterior mass-media rusească difuza activ versiunea că avionul malaezian ar fi fost doborât de un avion de luptă ucrainean.