Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Falsurile din presa rusă: „Ucraina…

Falsurile din presa rusă: „Ucraina sistează livrarările de electricitate către Crimeea”

În seara zilei de 30 iunie, Ministerul Energeticii al Federaţiei Ruse a anunţat, într-un comunicat publicat pe pagina web a instituţiei, că începând cu miezul nopţii următoare Ucraina ar intenţiona să întrerupă alimentarea cu energie electrică a peninsulei Crimeea.

„La 30 iunie 2015, ora 17:39, din partea CNE (Compania Naţională de Electricitate) „Ucrenergo” a parvenit o notificare cu privire la reducerea, începând cu 1 iulie, ora 00:00, a graficului orar al fluxului net de energie electrică pe direcţia „Sistemele Electroenergetice Integrate ale Ucrainei – Crimeea” până la 0 MWt”, se spune în comunicat.

Traducerea comunicatului Ministerului Energeticii al Federaţiei Ruse:
unnamed (6)Andrei Cerezov a prezidat o şedinţă operativă dedicată asigurării alimentării cu energie electrică a locuitorilor Districtului Federal Crimeea
La 30 iunie 2015, ora 17:39, din partea CNE „Ucrenergo” a parvenit o notificare despre reducerea, începând cu 1 iulie, ora 00:00, a graficului orar al fluxului net de energie electrică pe direcţia „Sistemele Electroenergetice Unificate ale Ucrainei – Crimeea” până la 0 MWt.
Cu scopul asigurării securităţii alimentării cu energie electrică a consumatorilor din peninsula Crimeea, viceministrul Energeticii al Federaţiei Ruse, Andrei Cerezov, a convocat o şedinţă cu participarea conducătorilor Ministerului Combustibilului şi Energeticii al „Republicii Crimeea”, guvernului or. Sevastopol, Întreprinderea de Stat Unitară a „Republicii Crimeea”, Societatea Publică pe Acţiuni „Sevastopolenergo”, Societăţii pe Acţiuni de tip Deschis „Operatorul de Sistem al Sistemului Energetic Integrat”, Societăţii pe Acţiuni de tip Deschis „Mobilnâie GTES” („Centrale Electrice cu Turbine pe Gaz Mobile”).
În cadrul şedinţei, ministrul Combustibilului şi Energeticii al „Republicii Crimeea”, Serghei Egorov, directorul Departamentului Gospodărire Urbană al Guvernului or. Sevastopol, Oleg Kazurin, conducătorii companiilor energetice au raportat despre gradul de pregătire a structurilor respective pentru funcţionarea în condiţiile reducerii complete a fluxurilor de energie electrică din partea Ucrainei.
Participanţii la şedinţă au discutat probleme legate de asigurarea obiectelor de menire socială şi a celor de importanţă sporită cu generatoare de curent Diesel, detalii privind fiabilitatea şi gradul de asigurare cu rezervele necesare de combustibil a centralelor electrice cu turbine pe gaz, repartizate în Districtul Federal Crimeea.
Pe marginea celor discutate în cadrul şedinţei, Andrei Cerezov a formulat indicaţii cu privire la organizarea personalului operativ al brigăzilor mobile şi celor de mentenanţă pentru activitatea în regim non-stop.

Situaţia privind alimentarea cu energie electrică a Districtului Federal Crimeea a fost luată sub controlul special al Ministerului Energeticii al Federaţiei Ruse şi al conducerii Comisiei guvernamentale pentru siguranţa alimentării cu energiei electrică (staff-ului federal).

Aceeaşi informaţie a fost preluată de cele mai importante portaluri şi agenţii de ştiri din Rusia: Interfax, Zvezda, Lenta.ru, Komersant, Gazeta.ru, Moskovski komsolotet şi altele. Mai multe mijloace de informare în masă din Ucraina, incluiv RBK şi Liga, de asemenea au comunicat despre pretinsul avertisment al „părţii ucrainene”.

Traducerea ştirii mk.ru:
unnamed (7)Kievul a tăiat curentul: livrările de energie electrică spre Crimeea vor fi sistate
Ministerul Energeticii ţine situaţia sub control prioritar
Ucraina a încetat, începând cu 1 iulie, să livreze energie electrică spre Crimeea. În legătură cu situaţia creată, viceministrul energeticii al FR, Andrei Cerezov, a prezidat o şedinţă dedicată asigurării cu electricitate a locuitorilor peninsulei. Ministerul Energeticii al FR menţionează că deţine controlul absolut asupra evoluţiei evenimentelor.

Traducerea ştirii Komersant.ru:
unnamed (8)„Ucrenergo” opreşte livrările de energie electrică spre Crimeea
„Ucrenergo” opreşte livrările de energie electrică spre Crimeea, începând cu 1 iulie, anunţă Ministerul Energeticii al Rusiei. „La 30 iunie 2015, ora 17:39, din partea CNE „Ucrenergo” a parvenit o înştiinţare despre reducerea, începând cu 1 iulie, ora 00:00, a graficului-plan orar al fluxului net de energie electrică „SEI ale Ucrainei – Crimeea” până la 0 MWt”, se spune în comunicatul publicat pe site-ul instituţiei. În scopul asigurării securităţii alimentării cu energie electrică a consumatorilor din peninsula Crimeea, viceministrul Energeticii al Federaţiei Ruse, Andrei Cerezov, a convocat o şedinţă, în cadrul căreia a audiat rapoartele reprezentanţilor Ministerului Energeticii.
În luna mai, guvernul Ucrainei a interzis importul şi exportul energiei electrice din Rusia prin zona necontrolată a regiunii Donbass. De acum încolo Kievul o va achiziţiona direct de la producătorii locali şi o va livra consumatorilor locali.

unnamed (10)Traducerea titlului ştirii rbc.ua:

Ucraina opreşte, începând cu 1 iulie, livrările de energie electrică spre Crimeea, – Ministerul energeticii al FR

 

Traducerea ştirii LIGA:

unnamed (11)Ministerul Energeticii al FR: Ucraina sistează livrările de energie electrică spre Crimeea
Surse din cadrul instituţiei ruse susţin că ar fi primit din partea CNE „Ucrenergo” o notificare privind sistarea livrării energiei electrice către Crimeea, începând cu 1 iulie.
Ucraina intenţionază să înceteze, începând cu 1 iulie, livrările de electricitate către Crimeea. Anunţul a fost făcut de serviciul de presă al Ministerului Energeticii…

În dimineaţa zilei următoare site-ul „Ucrenergo” a infirmat atât întreruperea alimentării cu energie electrică a Crimeii, cât şi însăşi posibilitatea apariţiei unei atare notificări. Reprezentanţii instituţiei au subliniat că Ucraina nici nu a avertizat, nici nu este obligată să avertizeze FR în legătură cu acţiunile pe care le întreprinde pe teritoriul său.

Imediat după asta Ministerul rus al Energeticii a retras ştirea de pe site-ul său oficial, însă textul rămîne accesibil în memoria cache a motorului de căutare Google.

Serghei Egorov, şeful „Ministerului Energeticii din Crimeea”, a declarat, în seara zilei de 30 iunie, că informaţiile despre o eventuală întrerupere a alimentării peninsulei cu energie electrică „nu au confirmare oficială”.

Versiunea originală a articolului poate fi văzută aici.

Menționăm că Asociația Presei Independente (API) și site-ul www.stopfake.org din Ucraina (site cunoscut pentru dezvăluirea falsurilor media despre ce se întâmplă în Ucraina în presa din Rusia, dar și în cea din alte țări, inclusiv de la ei) au publicat o serie de articole, pentru a prezenta minciunile care se publică în mass-media, în special din Federația Rusă, despre situația din această țară.