Expert rus: Motivul arestării Carinei Ţurcan nu ar fi spionajul, ci interesele de afaceri ale şefului Rosnefti

Arestarea Carinei Ţurcan, moldoveanca top-manager la Inter RAO, cel mai mare producător de energie electrică din Rusia, ar avea legătură nu cu activităţi de spionaj în favoarea României, aşa cum s-a comunicat anterior, ci cu interesele de afaceri ale atotputernicului şef al companiei Rosnefti, Igor Secin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, afirmă cunoscutul expert rus Stanislav Belkovski, citat de Agerpres.

„La mijloc este încercarea lui Igor Ivanovici Secin de a prelua controlul asupra „Inter RAO”. El încearcă s-o facă prin arestarea unor persoane, printre care şi Carina Ţurcan. Femeia nu e niciun fel spioană româncă”, a opinat expertul rus.

Igor Secin, catalogat de presa rusă drept „eminenţa cenuşie a Kremlinului”, a contribuit decisiv la falimentarea companiei petroliere „Iukos” şi a jucat un rol-cheie în procesul împotriva lui Mihail Hodorkovski.

Între timp, autorităţile ruse încearcă să elucideze modul în care Carina Ţurcan a obţinut cetăţenia rusă. Serviciile secrete ruseşti ar avea dubii în ceea ce priveşte legalitatea obţinerii de către aceasta a paşaportului rusesc, informează portalul Rosbalt.

Carina nu își recunoaște vina, iar potrivit unor informații aceasta colaborează cu Agenția centrală rusă de informații. Potrivit unei persoane care cunoaște cursul anchetei, serviciile speciale rusești au monitorizat o perioadă activitatea Carinei, timp în care au stabilit că aceasta ar fi transmis informații secrete serviciilor speciale străine, transmite Interfax.

Sursa precizează că Țurcan este suspectată că ar fi informat Serviciul de Informații Externe al României despre pregătirea unor mari proiecte energetice rusești în străinătate.

Carina Ţurcan a fost încarcerată la decizia tribunalului din Lefortovo, fapt devenit public abia marţi. Împotriva ei a fost întocmit un dosar penal pentru spionaj în care se afirmă că ea ar fi transmis informaţii clasificate părţii române, potrivit presei ruse. Cu toate acestea, nici la această oră nu există vreun comunicat oficial cu privire la capetele de acuzare formulate împotriva ei.

În cadrul companiei „Inter RAO”, Ţurcan coordona importul şi exportul de energie electrică. Potrivit surselor portalului Rosbalt, serviciile speciale româneşti nu ar fi fost singurele beneficiare ale informaţiilor secrete pe care le transmitea Carina Ţurcan.

Conform unor media ruse, Ţurcan a fost monitorizată timp de un an de către FSB, pe motiv că aceasta ar fi putut furniza informaţii despre organizarea livrărilor de energie electrică în Crimeea anexată.

Bucureştiul a recunoscut că Ţurcan are cetăţenia română, dar până la ora actuală nici suspecta şi nici rudele ei nu au solicitat vreun ajutor Ambasadei române de la Moscova.

Foto: obozrevatel.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Reporter

    BUFONUL DODON POATE SĂ DOARMĂ LINIȘTIT!

    Bufonul Dodon nu va fi încarcerat în Lefortova pentru spionaj în favoarea Moldovei, fiindcă el demult este spion rusesc în Moldova!

  2. Lider Moldovan

    DODON ARE POSIBILITATEA UNICĂ DE A SALVA SMUGLEANKA MALDAVANKA DIN GHIARELE NKVD-ULUI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *