Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Exit-poll: Aleksandr Lukaşenko câștigă cu…

Exit-poll: Aleksandr Lukaşenko câștigă cu 80.3% al cincilea mandat prezidențial

Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere 21 de ani, câștigă al cincilea mandat de preşedinte al Belarusului, în urma alegerilor de duminică, 11 octombrie, potrivit exit-poll-urilor, relatează Reuters. Lukașenko are 80,3% din voturi, suficient pentru a evita un al doilea tur de scrutin, a anunțat, la o conferință de presă, Comisia Electorală de la Minsk.

Rata participării la alegerile prezidențiale a fost de 86,75%, a anunțat în cursul nopții Comisia electorală centrală.

Printre candidații la fotoliul de președinte al Belarusului se numără Tatiana Karatkevici, activistă în cadrul mişcării de opoziţie Havari Pravdu (Spuneţi Adevărul), Serghei Haidukievici, liderul Partidului Liberal-Democrat, şi Mikalai Ulahovici, liderul Partidului Patriotic.

Menționăm că Lukaşenko a ajuns la putere în 1994. El a fost acuzat frecvent de încălcarea drepturilor omului, reprimarea opoziției și cenzurarea presei. Alexandr Lukașenko a fost criticat mult timp de Occident pentru situaţia drepturilor omului şi reprimarea disidenţei politice, fiind denumit cândva de Washington „ultimul dictator al Europei”. Occidentul a impus sancţiuni economice asupra unor oficiali belaruşi şi companii.

Ultima sa realegere, cu aproape 80% din sufragii, în decembrie 2010, pentru al patrulea mandat, a fost marcată de o reprimare violentă a opoziţiei, care denunţa fraude, dar sprijinul pentru regimul său de 20 de ani a crescut de când acesta pozează în garant al stabilităţii în faţa crizei economice şi a conflictului separatist prorus din Ucraina.

Aleksandr Lukașenko și-a înmulțit în ultimele luni gesturile de bunăvoință, eliberând în cursul verii ultimii deținuți politici din Belarus.

Prin urmare, Uniunea Europeană intenționează să ridice sancțiunile care i-au fost impuse din 2011 lui Aleksandr Lukașenko și colaboratorilor săi.

Aleksandr Lukașenko va păstra puterea în Belarus și în următorii 5 ani, arată un exit-poll comandat de Guvern. Menționăm că în ziua alegerilor, alte exit-poll-uri decât cele acreditate de Guvern nu sunt permise.