Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Escaladarea situaţiei în estul Ucrainei:…

Escaladarea situaţiei în estul Ucrainei: Zelenski insistă asupra unei reuniuni de urgenţă cu Putin, Macron şi Merkel

Foto: zhzh.com.ua

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat miercuri un apel către omologii săi rus şi francez, Vladimir Putin, respectiv Emmanuel Macron, cerându-le o reuniune de urgenţă cu cancelarul german Angela Merkel după escaladarea confruntărilor în estul Ucrainei, unde acum o zi au fost ucişi patru soldaţi ucraineni în urma unui atac al rebelilor separatişti proruşi, informează AFP, citat de Agerpres.

Aşa-numitul format de negocieri „Normandia” reuneşte din 2014 Franţa, Rusia, Ucraina şi Germania în problema conflictului din Donbas.

Noul şef al statului ucrainean a „cerut o reuniune de urgenţă” a liderilor celor patru ţări, pentru a „menţine procesul de pace şi a conveni asupra măsurilor ce trebuie luate pentru a rezolva definitiv conflictul”, a indicat Preşedinţia de la Kiev, după discuţiile telefonice purtate de Zelenski cu Vladimir Putin şi Emmanuel Macron.

Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi, marţi, în cursul unui atac al separatiştilor proruşi în estul ţării. Este cel mai sever bilanţ de la începutul noului armistiţiu instituit în urmă cu două săptămâni.

Volodimir Zelenski i-a telefonat mai întâi lui Vladimir Putin pentru a-i „cere să-şi exercite influenţa pentru ca ei (separatiştii) să înceteze să ne mai omoare cetăţenii”, a explicat preşedintele ucrainean într-o conferinţă de presă.

Într-un comunicat evocând această convorbire telefonică, Kremlinul a spus că a cerut la rândul său o intensificare a schimburilor de prizonieri şi a pus drept „condiţie pentru dezescaladare” oprirea „înainte de toate a tuturor bombardamentelor ucrainene asupra localităţilor din Donbas”, regiune din estul rebel al Ucrainei. Kievul neagă că ar bombarda civili.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali acuză Rusia de susţinerea militară a separatiştilor din regiunile Doneţk şi Lugansk, ceea ce Moscova neagă constant, în pofida numeroaselor probe. După acordurile Minsk II din februarie 2015, confruntările au scăzut în intensitate, dar continuă să facă cu regularitate victime.