Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Erdogan își numește ginerele ministru…

Erdogan își numește ginerele ministru al Finanțelor, la câteva ore după învestirea într-un nou mandat de președinte al Turciei

Foto: Sputnik Türkiye

La câteva ore după ce a depus jurământul de învestitură într-un nou mandat de președinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan a anunțat componența noului cabinet de miniștri. Erdogan și-a numit ginerele, Berat Albayrak, în funcția de ministru al Finanțelor, scrie BBC, citat de mediafax.ro.

În cabinetul de 16 miniştri nu mai există funcţia de premier. Turcia va avea un singur vicepreşedinte, Fuat Oktay, fost consilier al prim-ministrului.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus luni, 9 iulie, jurământul, pentru un nou mandat de cinci ani cu puteri sporite la conducerea Turciei, în fruntea căreia se află din 2003, relatează AFP. Ales confortabil pe 24 iunie cu 52,6 % din voturi, Erdogan (64 de ani) a depus jurământul în parlament, unde o alianţă dominată de partidul său islamo-conservator, AKP, deţine majoritatea. După depunerea jurământului, Erdogan a prezidat o ceremonie la palatul prezidenţial, inaugurând o nouă eră în istoria modernă a Turciei, cu trecerea la un sistem prezidenţial, după o revizuire constituţională adoptată prin referendum în aprilie 2017, scrie agerpres.ro

Turcia a emis, săptămâna trecută, un decret prin care atribuie mai multe puteri preşedintelui. Noile atribuţii îi permit lui Erdogan să numească minştri şi să intervină în sistemul legal.

Accederea sa la această „hiperpreşedinţie” survine la doi ani după o tentativă eşuată de puci, pe 15 iulie 2016, întreprinsă de militari rebeli şi urmată de vaste epurări, îndeosebi în armată, poliţie şi administraţie, cu arestarea sau demiterea a zeci de mii de persoane.

La ceremonia de învestitură a lui Erdogan a participat și președintele R. Moldova, Igor Dodon, care a stat în prima linie a oficialilor prezenți la festivitate.

Sursa: mediafax.ro, agerpres.ro
Foto: facebook.com/dodon.igor1, Sputnik Türkiye