Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   După o pauză de mai…

După o pauză de mai bine de 15 ani, un oficial american a avut o întrevedere cu președintele Belarusului

sursa: www.belta.by

La întâi februarie, la Minsk, secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo a avut o întrevedere cu Alexandr Lukașenco, președintele Belarusului, a anunțat BelTa. Acesta a menționat că SUA este gata să asigure Belarusul cu petrol în proporție de 100% și să numească un ambasador în acest stat.

În cadrul întrevederii Michael Pompeo a declarat: „În viitorul apropiat vom numi un ambasador. El va fi aici și veți vedea că noi lucrăm pentru a asigura dezvoltarea dumneavoastră economică, astfel încât întreprinderile americane investească aici, iar oamenii să contribuie corespunzător la dezvoltarea comunității lor, la crearea locurilor de muncă. Suntem gata să vă sprijinim în această direcție „, a spus Michael Pompeo, citat de BelTA.

În timpul întrevederii, Alexsandr Lukașenco a menționat despre colaborarea constructivă dintre SUA și Belarus în combaterea terorismului. Secretarul de stat american a spus că speră să continue această colaborare, dar și să lucreze în direcția respectării drepturilor omului.

De asemenea, Pompeo a declarat că SUA este gata să asigure Belarusul cu petrol în proporție de 100%, la prețuri concurențiale și să o ajute să fie un stat independent „Noi suntem cei mai mari producători de resurse energetice din lume. Tot ce trebuie să faceți, e să vă adresați la noi”, a spus secretarul de stat american.

Pompeo a mai menționat că această întâlnire a trebuit să aibă loc mai devreme: ”Noi trebuie să ținem minte istoria. SUA a fost una dintre primele țări care au recunoscut independența Belarusului în 1991. Noi menținem această poziție, și sperăm să avem colaborări mai fructuoase”, a mai spus el.

Michael Pompeo este primul oficial american de rang înalt care a vizitat Belarusul în mai bine de 15 ani.