Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Două săptămâni până la referendum.…

Două săptămâni până la referendum. Ce spune Germania despre ieșirea Marii Britanii din UE

argument.ro

Dacă în urma referendumului Marea Britanie va decide ieșirea din Uniunea Europeană, aceasta nu poate spera la accesul pe piața comună europeană, avertizează ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble, subliniind că Europa se va descurca şi fără britanici și că la un moment dat, britanicii îşi vor da seama că au luat decizia greşită.

„Ideea ca Marea Britanie să continue să participe la piaţa comună europeană nu va funcţiona”, a declarat Wolfgang Schauble într-un interviu acordat Der Spiegel. „Ar fi necesar ca Marea Britanie să respecte regulile unui club din care a decis să iasă. Dacă majoritatea alegătorilor optează pentru ieşirea Marii Britanii din UE, trebuie să fie respectată suveranitatea poporului britanic. Europa va funcţiona şi fără Marea Britanie dacă va fi necesar. La un moment dat, britanicii îşi vor da seama că au luat decizia greşită. Iar, la un moment dat, îi vom accepta înapoi dacă asta vor vrea”, a subliniat ministrul german al Finanţelor.

În același timp, ultimele sondaje de opinia arată o creștere substanțială a persoanelor care-și doresc ieșirea din Ununea Europeană. Un sondaj realizat de ORB pentru ziarul The Independent, informează Reuters, arată că tabăra pentru ieșirea din UE conduce cu un avans de 10% asupra taberei pentru a rămâne, se întâmplă la mai puțin de două săptămâni până la referendumul privind apartenența la UE din Marea Britanie.

Sondajul realizat online, pe un eșantion de 2.000 de persoane, între 8 și 9 iunie, sugerează că tabăra „Leave” — pentru ieșirea din UE — ar câștiga la referendumul din 23 iunie cu 55%, contra 45% pentru „Remain” — a rămâne.  Potrivit The Independent, datele sondajului ORB (agenția Opinion Research Business n.r.) sunt ponderate pentru prezența la vot. Nu au existat cifre asupra numărului de persoane indecise dintre cele intervievate, notează Reuters.

Lira sterlină a pierdut mai mult de jumătate de cent față de dolar la scurt timp după publicarea sondajului.