Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Doamna de fier” a Germaniei…

„Doamna de fier” a Germaniei obține al patrulea mandat în fotoliul de cancelar

German Chancellor Angela Merkel is sworn-in by Parliament President Wolfgang Schaeuble (not pictured) during a meeting of Germany's lower house of parliament Bundestag in Berlin, Germany, March 14, 2018. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Angela Merkel a fost aleasă miercuri, 14 martie, pentru a patra oară cancelar al Germaniei de către Bundestag, parlamentul german, relatează agerpres.ro, cu trimitere la presa internațională. Merkel (63 de ani) a întrunit 364 din cele 688 de opţiuni exprimate prin vot secret în primul tur de scrutin. Împotrivă au votat 315 deputaţi, iar nouă s-au abţinut de la vot. Cancelarul Germaniei este șeful guvernului Germaniei.

„Accept acest vot”, a declarat dna Merkel după anunţarea rezultatului

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a propus-o anterior pe Angela Merkel, care conduce cel mai mare partid din Bundestag, Uniunea Creştin-Democrată (DCU), pentru funcţia de cancelar, în conformitate cu legea fundamentală.

Cel de-al patrulea mandat al Angelei Merkel – şi, probabil, ultimul – se anunţă însă cel mai dificil de până acum, după şase luni de blocaj în căutarea unei majorităţi parlamentare, notează sursa.

Angela Merkel este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania. Merkel a fost aleasă în această funcție la data de 22 noiembrie 2005, realeasă la 28 octombrie 2009 și, respectiv,  17 decembrie 2013. În anul 2009 a fost numită de revista Forbes Magazine drept cea mai puternică femeie din lume.

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach