Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Directorul Mercedes-Benz: „Majoritatea companiilor auto,…

Directorul Mercedes-Benz: „Majoritatea companiilor auto, probabil, vor falimenta”

www.andy-ridder.de

Într-un interviu acordat recent pentru LinkedIn, directorul „Mercedes-Benz”, Dieter Zetsche, a făcut o serie de previziuni despre cum va arăta lumea în următorii 20 de ani. Printre subiectele abordate au fost industria auto, inteligenţa artificială, printerele 3D.

„Majoritatea companiilor auto, probabil, vor falimenta. Companiile auto tradiționale au o abordare evolutivă, doar de a construi o mașină mai bună, în timp ce companii precum Tesla, Apple, Google, vor avea abordarea revoluționară de a construi un computer pe roți”, spune directorul gigantului „Mercedes-Benz”.

Zetsche este de părerea că în următorii 5-10 ani, softurile vor perturba activitatea industriilor tradiţionale.„Uber”, care este doar un soft, nu deține mașini, acum este cea mai mare companie de taxi din lume, la fel cum „Airbnb” este cea mai mare companie hotelieră la nivel mondial, deşi nu deţine nicio proprietate, spune Dieter Zetsche. Proiectul „Watson” al IBM ajută la diagnosticarea cancerului cu o precizie de 4 ori mai mare decât medicii. Facebook deţine un soft care recunoaște fețele mai bine decât pot oamenii.

„În 2030, computerele vor deveni mai inteligente decât oamenii”, consideră Zetsche.Cât despre autoturismele autonome, Dieter Zetsche spune că prima maşină de acst fel va apărea în 2018. Astfel, către anul 2020, industria auto va fi dată peste cap. „Nu vei mai vrea să deţii o maşină. Vei apela un autoturism de la telefon, acesta va veni în locaţia unde te afli şi te va duce la destinaţia dorită”, afirmă directorul „Mercedes-Benz”. Apariţia autoturismelor autonome va duce la transformarea oraşelor- numărul maşinilor se va reduce drastic, cu 90-95%. Fostele locuri de parcare vor putea fi transformate în parcuri.

În prezent, rata accidentelor este de 1 la 100 de mii de km. Apariţia autoturismelor autonome va reduce această rată până la 1 accident la 10 milioane de km.Companiile de asigurări vor avea probleme masive deoarece, fără accidente, asigurările vor deveni de 100 de ori mai ieftine. Asigurările auto vor dispărea.

O altă previziune a directorului „Mercedes-Benz” este că printerele 3D vor provoca o adevărată revoluţie în mai multe sectoare din economie. În decursul a 10 ani, preţul celei mai ieftine imprimante 3D a coborât de la 18.000 la 400 de dolari, totodată devenind de 100 de ori mai rapidă. „Până în 2027, 10% din producţia globală va fi realizată cu imprimantele 3D. Cele mai mari companii de pantofi, deja au iniţiat imprimarea 3D a pantofilor”, susţine Zetsche.

Circa 80% din joburile actuale vor dispărea în următorii 20 de ani. Va fi inventat un robot agricol în valoare de 100 de dolari. „Agricultorii din țările lumii a 3-a, astfel, în loc să lucreze pământul cu forţele proprii zile întregi, vor putea deveni manageri ai pământurilor pe care le deţin”, afirmă Dieter Zetsche.

Cât despre longevitate, directorul concernului german spune că durata medie a vieţii va creşte cu 3 luni pe an: „până în 2036, probabil vom trăi mai mult de 100 de ani”.

Sursa foto: handelsblatt.com