Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Departamentul de stat al SUA…

Departamentul de stat al SUA a inclus Rusia, alături de Niger, în clasamentul țărilor periculoase

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting of the State Council at the Kremlin in Moscow, Russia December 27, 2017. REUTERS/Alexander Nemenov/Pool

Departamentul de stat al SUA a inclus Federația Rusă în cel de-al treilea grup de țări privind nivelul de securitate pentru călătorii, recomandând americanilor să cântărească foarte bine posibilele riscuri înainte de călătorie. În acest grup au fost incluse de asemenea țări ca Nigerul, Cuba, Turcia, Pakistanul, Libanul și Hondurasul. Clasamentul a fost publicat pe site-ul instituției.

Explicațiile și recomandările autorităților americane ar putea ajuta la evaluarea viitoarelor riscuri de călătorie. Departamentul de stat al SUA a subliniat nivelul ridicat de amenințare teroristă și agresiune în Rusia.

În primul grup au fost incluse acele țări, în care se poate călători respectând regulile obișnuite de securitate. În acest grup intră Finlanda, Norvegia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Belarus, România, Republica Cehă, Grecia, Kazahstanul, Uzbekistanul, Mongolia, Argentina, Chile și altele.

În al doilea grup intră țările în care, afirmă autoritățile americane, e nevoie de prudență maximă. Este vorba de Ucraina, unde, conform Departamentului de stat, există criminalitate și tulburări stradale, precum și de țările din Europa de Vest unde există riscuri ridicate de atacuri teroriste.

În al patrulea grup intră țările pe care autoritățile americane nu le recomandă pentru vizitare. În această listă au intrat Afganistanul, Iranul, Siria, Libia, Yemenul, Coreea de Nord și o serie de alte țări.

Michel Bernier-Tot, reprezentanta Departamentului de stat al SUA, a remarcat că noile recomandări sunt necesare deoarece cele vechi erau neclare.

Foto: REUTERS/Alexander Nemenov