De partea Rusiei, dar cu gândul la Europa

„Visez să călătoresc prin țările din Uniunea Europeană, de la Balcani și până în Europa cu motocicleta”, spune cu entuziasm Alexandru, un tânăr de 30 de ani, locuitor al orașului Simferopol, Crimeea, scrie euobserver.com.

Alexandru are pașaport rus și a votat pentru anexarea peninsulei de către Rusia, într-un referendum care a avut loc în luna martie 2014 și rezultatele căruia nu au fost recunoscute de către țările membre ale Uniunii Europene. Trei ani mai târziu, Alexandru speră să beneficieze de liberalizarea regimului de vize dintre Ucraina și UE (aprobată la 11 mai 2017), care va intra în vigoare la mijlocul lunii iunie.

Alexandru nu este singurul locuitor al peninsulei care așteaptă cu nerăbdare noul regim fără vize, în pofida faptului că relațiile dintre Crimeea și Ucraina se răcesc.

Regimul liberalizat de vize va fi valabil pentru toți cetățenii Ucrainei care au pașaport biometric. De asemenea, reprezentanții UE susțin că nu vor exista interdicții de călătorie nici pentru cetățenii din Crimeea. Însă, această decizie a Uniunii Europene a stârnit și mai mult nemulțumirea autorităților din Rusia. Ei susțin că astfel, europenii încurajează locuitorii peninsulei Crimeea să-și facă pașapoarte ucrainene deși sunt deja partea a Rusiei.

Până în prezent, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, au fost emise aproximativ trei milioane de pașapoarte biometrice. Cu toate acestea, numărul documentelor transmise Crimeilor nu este cunoscut.

Pe lângă aceasta, drumul spre Europa nu este deloc ușor pentru locuitorii din Crimeea, pentru că, drept urmare a sancțiunilor aplicate după anexarea Crimeei, zborurile către și dinspre UE și SUA sunt interzise, iar avioanele care părăsesc Simferopol pot zbura doar în orașele din Federația Rusă. Astfel, locuitorii Cremeii trebuie să meargă mai întâi în Ucraina sau Rusia și de acolo să călătorească în țările străine.

Menționăm că Parlamentul European a votat în favoarea acordării regimului fără vize cu UE pentru cetățenii ucraineni pe data de 6 aprilie 2017.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Baba Vanda

  Zece profeții pentru Republica Moldova

  1. Anul 2018 Plohotniuk și Partidul Democrat câștigă alegerile
  parlamentare. Plohotniuk este numit în funcția de prim
  ministru.
  2. Anul 2020 Plohotniuk este ales Președinte al Republicii Moldova.
  3. Anul 2024 Republica Moldova devine sultanatul Plohoteniukistan,
  Plohotniuc este proclamat sultan cu numele Plohotniuk Întâiul.
  4. Anul 2026 Limbă de stat în sultanatul Plohoteniukistan este proclamată
  limba plohoteniukistaneză.
  5. Anul 2030 Sultanatul Plohoteniukistan devine protectorat al Federației
  Ruse.
  6. Anul 2032 Noțiunea de națiune moldovenească este înlocuită cu noțiunea
  de naționadă plohoteniukistaneză.
  7. Anul 2035 Prin decretul sultanului Plohotniuk Întâiul este stabilită
  succesiunea la tron. Sutănașul Timoșca devine primul pe lista
  moștenitorilor.
  8. Anul 2038 În urma unei revoluții portocalii sultanatul Plohoteniukistan
  este proclamat monarhie constituțională.
  9. Anul 2039 În urma unui atac de cord moare sultanul Plohotniuk Întâiul.
  Sub numele Plohotniuk al Doilea este înscăunat Timoșca.
  10. Anul 2050 Marea Revoluție Națională Democrată proclamă Republica.
  Clanul Plohotniuk până la gradul opt este exilat pe planeta
  Marte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *