De ce UE nu a aplicat regimul de sancțiuni și a permis avionului lui Rogozin să survoleze România

Avionul care-l aducea pe rusul Dmitri Rogozin la ceremonia de învestire a lui Igor Dodon a făcut cale întoarsă. Din cauza ceții dense din Chișinău, cursa charter a companiei Aeroflot a plecat să aterizeze în Budapesta, capitala Ungariei. Echipajul a ales pentru aterizare aeroportul din Budapesta și nu un aeroport din România, care erau mult mai aproape de R. Moldova. Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a precizat că avionul la bordul căruia se afla Dmitri Rogozin, este unul civil, aparţinând companiei AEROFLOT, şi efectua o cursă regulată, situaţie în care nu se aplică regimul de sancţiuni instituit la nivelul UE, informează mediafax.ro.

Dmitri Rogozin, are interdicţie de intrare în spaţiul Uniunii Europene, fiind pe lista persoanelor sancţionate din cauza crizei din Ucraina.

„Regimul sancţionator instituit la nivelul UE prin Decizia 2014/145/PESC a Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei nu interzice survolul prin spaţiul aerian al statelor membre UE al persoanelor care figurează pe lista de sancţiuni, care călătoresc la bordul unor aeronave care efectuează zboruri regulate. Instituirea unei astfel de sancţiuni ar fi contrară dreptului internaţional public, în mod deosebit dispoziţiilor Convenţiei privind aviaţia civilă internaţională, semnată la Chicago, la 7 decembrie 1944. Pe cale de consecinţă, în situaţia semnalată nu se aplică regimul de sancţiuni instituit la nivelul UE, cursa AEROFLOT fiind o cursă civilă, regulată”, a transmis MAE la solicitarea MEDIAFAX.

 

Dmitri Rogozin a confirmat prin Twitter că avionul a încercat de două ori fără succes să aterizeze la Chişnău, după care a fost redirecţionat spre Budapesta.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. haralampi

  Eu o sa va explic de ce?

  Daca nu stiti Rusia e o putere tare mare si it nu ar fi moldovanul de batos el nuare nici o greutate pentru ca el e cioban din os.

  Romania?
  Da Romania e o putere in UE dar ea nu a cerut nimic pentru ca gindeste limpede.

  Moldovanul ciobanul baranul?
  Pai asta e o gloata de copii care urla si nu isi asuma nimic.
  Moldovbanul inca ni vazut razboi si no simtit gustul la bombele rusesti cu uraniiu.

  In caz de ceva ce va face Moldovanul?
  Va baga capul ca strutul si se va face orb surd si prost.

  Da da moldovanul are talent sa se indirjeasca cu sapa la avioane ca in Tunnul De Lemn si aici cam tot se termina.

  Moldovenii nus luptatori. Ei is robi a Europei si SNG.

  Exact de asta cuvintul moldovanului e aer.

  Daca cineva nu intelege Moldova e ca o minge de ping pong cu care se joaca puetrile lumii.

  Voi nimic nu hotariti si prezentati interes atita timp cit si pentru Rusia este interes.

  Pentru UE e mai important relatiile cu Rusia decit cu Moldova voastra.

  Pai cine sunteti voi cu o populatie de undeva la un milion si jumate formata din batrini si copii vagabonzi.

  In Rusia cita populatie exista?

  Pai da de 100 de ori mai mare.

 2. ciubuc ion

  Cine este prieten cu Putin din UE,Victor Orban,de aceea avionul s-a dus la Budapesta si nu la Bucuresti,sau de frica sa nu greseasca romanii cu avionul rus,cum au facut rusii mai demult cu avionul polonez plin de politicieni prabusit pe aeroport,apoi s-a odihnit la hotel si noapte pe intuneric a revenit Rogozin la Dodon,dar anuntul l-a facut PSRM,nu presedintia cum era normal,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *