Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Data vizitei lui Erdogan în…

Data vizitei lui Erdogan în Rusia, stabilită. Scrisoarea bizară a lui Donald Trump

Preşedintele turc Recep Erdogan va efectua o vizită oficială în Rusia, la 22 octombrie, pentru discuţii cu omologul său rus, Vladimir Putin, în plină ofensivă a Ankarei în nordul Siriei, a anunţat miercuri preşedinţia Turciei.

Întâlnirea va avea loc în staţiunea Soci, a transmis preşedinţia într-un comunicat, adăugând că Recep Tayyip Erdogan va reveni în ţară în cursul aceleiaşi zile, conform Agerpres.

Vladimir Putin i-a adresat invitaţia preşedintelui turc cu prilejul unei convorbiri telefonice, marţi.

În timpul acestei discuţii telefonice care a avut loc la iniţiativa Turciei, cei doi preşedinţi şi-au exprimat dorinţa de a menţine integritatea teritorială a Siriei, potrivit Kremlinului.

Ankara a demarat în urmă cu săptămână o operaţiune militară în nordul Siriei, împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), aliată a Occidentului în lupta antijihadistă.

Statele Unite amenință Turcia cu noi sancțiuni

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a afirmat miercuri că alte sancţiuni sunt în pregătire împotriva Turciei dacă nu este aplicat un armistiţiu în ofensiva sa contra kurzilor în Siria.

Aceste noi sancţiuni ar putea viza alţi miniştri turci sau ramuri industriale, a precizat secretarul american.

Mnuchin a adăugat că o listă cu posibile ţinte a fost înmânată secretarului de stat Mike Pompeo şi vicepreşedintelui Mike Pence care urmează să se întâlnească joi cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în Turcia.

„Putem închide de la o zi la alta toate tranzacţiile instituţiilor financiare care fac afaceri cu Turcia”, a afirmat el, adăugând că trebuie „să fim prudenţi”.

„Este o situaţie complicată (…) între Turcia care este un aliat în NATO, de o parte, şi kurzii care au luptat împotriva SI alături de noi, pe de altă parte”, a mai spus Steven Mnuchin.

Donald Trump i-a trimis lui Erdogan o scrisoare bizară

Donald Trump i-a trimis o scrisoare lui Erdogan, în care îl avertizează să încheie un acord cu militanţii kurzi din Siria pentru a evita astfel ca Washingtonul să distrugă economia Ankarei.

„Istoria vă va arăta într-o lumină favorabilă dacă rezolvaţi acest lucru într-un mod corect şi uman. Dacă nu se întâmplă lucruri bune, veţi fi văzut mereu ca personajul negativ. Nu fiţi căpos. Nu fiţi nesăbuit! Vă sun mai târziu”, i-a scris Trump lui Erdogan.

Scrisoarea este datată 9 octombrie, ceea ce înseamnă că a fost trimisă Ankarei după ce Trump a dat undă verde operaţiunii turce în Siria, prin decizia de a retrage trupele americane, anunţată două zile mai devreme.

Liderul de la Casa Albă a ataşat la scrisoarea către Erdogan o scrisoare din partea unui lider kurd în care acesta îşi exprimă dorinţa de a ajunge la un compromis cu Turcia.

„Nu vreţi să fiţi responsabil pentru măcelărirea a mii de oameni, iar eu nu vreau să fiu responsabil pentru distrugerea economiei turce – şi aşa voi face”, a mai adăugat Trump, îndemnându-l totodată pe omologul său turc: „Hai să găsim un acord bun”.

Sursa: Agerpres, stirileprotv.ro