Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum se votează pentru referendumul…

Cum se votează pentru referendumul din România?

Astăzi, 26 mai, cetățenii români, pe lângă votul pentru Parlamentul European, mai pot vota în cadrul unui Referendum care ține de problemele de justiție și corupție din România.

Cetățenii români primesc 3 buletine de vot: un buletin pentru a alege candidații români pentru Parlamentul UE și  doua buletine de vot cu întrebări: „Sunteți de acord cu interzicerea amnistierii și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” și „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență împotriva infracțiunilor, pedepselor și a organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Judecătorul Cristi Danileț explică aceste întrebări în felul următor: „Iată cum se traduc amândouă întrebările: „Sunteți de acord să continuăm lupta anticorupție?. Exact ceea ce veți răspunde la asta va trebui să votați pe 26 mai”.

Pe fiecare dintre cele 3 buletine de vot trebuie aplicate ștampile separate. În actul de identitate al votantului, de asemenea trebuie să fie aplicate 3 ștampile votate. De asemenea, votanții trebuie să semneze în liste separate pentru alegeri UE și pentru referendum, altfel, dacă semnează într-o singură listă, buletinele de vot de la referendum ar putea fi considerate nevalabile.

Activistul Rodion Gavriloi, care a participat deja la vot, explică procedura aproximativ în felul următor: Procedura este anevoioasă. Mergi la operator. El nu-ți returnează pașaportul, ci aștepți un sol (trimis) care te va escorta până la membru al comisiei căruia îi va transmite cuvintele operatorului „pentru alegeri și referendum”. Membru al comisiei îți va da doar un buletin de vot și ștampila, cu reținerea pașaportului tău. Atât timp cât aplici ștampila în secția de vot – coada este în așteptare. Membru al comisiei va aștepta să revii. Arunci buletinul de vot în urna specială, apoi returnezi ștampila. Mergi la următorul membru al comisiei, care îți va da două buletine de vot și ștampila. Cât votezi, el te așteaptă. Arunci buletinele de vot în două urne diferite. Revii, dai ștampila și iei pașaportul.

Foto: Rodion Gavriloi