Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Criza imigranţilor va dura, anunță…

Criza imigranţilor va dura, anunță Hollande şi Merkel

Criza „excepţională” a imigranţilor cu care se confruntă Europa va dura, au avertizat François Hollande şi Angela Merkel, care şi-au îndemnat luni, 24 august, partenerii europeni să aplice deciziile adoptate cu scopul de a face faţă afluxului de refugiaţi, relatează Reuters în pagina electronică.

Într-o declaraţie comună, la Berlin, cancelarul german a cerut deschiderea unor centre de primire în Italia şi în Grecia, menite să adăpostească imigranţii cu scopul de a-i tria pe cei eligibili pentru azil.

Gestionarea acestui aflux de sute de mii de persoane către coastele Mediteranei „este o responsabilitate care nu poate fi lăsată unei singure ţări, ci care priveşte întreaga Europă… Astăzi ne confruntăm cu o situație excepțională, ce va dura atât timp cât crizele pe care le cunoaştem nu vor fi rezolvate”, a subliniat François Hollande, preşedintele francez.

Guvernele ţărilor Uniunii Europene (UE) au respins în iunie o propunere a preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker care stabilea cote obligatorii pentru primirea a zeci de mii de imigranţi care s-au refugiat în Grecia şi Italia.

În schimb, ele au fost de acord cu un sistem de repartizare voluntară, limitându-se la un total de 60.000 de oameni.

Situația s-a agravat vara aceasta, odată cu sosirea unui număr-record de 50.000 de imigranţi în Grecia, pe mare, numai în iulie, venind dinspre Turcia.

Peste 5.000 de imigranţi au intrat în Serbia, urmându-şi drumul către Europa de Vest, după încercări fără rezultat ale forţelor de ordine macedonene de a-i împiedica să intre în Macedonia.

Cu două luni şi jumătate înainte de summitul UE-Africa, care urmează să aibă loc la Valletta pe 11 noiembrie, François Hollande şi Angela Merkel au cerut consolidarea cooperării cu ţările africane în vederea favorizării expatrierii imigranţilor iegali.

Sursa: Mediafax