Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Corupție cu chip de prinț…

Corupție cu chip de prinț în Arabia Saudită

Unsprezece prinți, patru miniștri și alți zece foști miniștri au fost arestați, sâmbătă, 4 noiembrie, în Arabia Saudită. Decizia aparține unei comisii anticorupție formată de regele Salman bin Abdulaziz Al-Saud, în frunte cu prințul moștenitor Mohammad bin Salman, informează The New York Times.

Printre cei arestați se numără și prințul miliardar Alwaleed bin Talal, care controlează firma de investiții Kingdom Holding și este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, deținând pachete majore de acțiuni în News Corp, Citigroup, Twitter și multe alte companii renumite. Prințul controlează și mai multe rețele de televiziune prin satelit în Arabia Saudită.

Valul de arestări pare a fi cea mai recentă mișcare pentru a consolida puterea prințului  Mohammed bin Salman, fiul favorit și consilierul principal al regelui Salman, înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, în vârstă de 81 de ani. Comitetul anti-corupție, condus de prințul moștenitor, are autoritatea de a investiga, aresta, emite interdicții de călătorie și de a îngheța bunurile oricărei persoane, acuzată de corupție.

La 32 de ani, prințul croat Mohammed bin Salman este deja vocea dominantă în politica saudită militară, străină, economică și socială. Sursa: nytimes.com

La sfârșitul lunii octombrie, Mohammad bin Salman a promis că va distruge „ideologiile extremiste” în încercarea de a reveni „la un islam moderat”. Moștenitorul tronului a lansat mai multe proiecte de reformă, printre care dreptul femeilor de a conduce mașina și deschiderea cinematografelor.

Printre miniștrii înlăturați din funcție se numără: Ministrul Economiei și Planificării, Adel bin Mohammed Faqih, ministrul Gardei Naționale, Miteb bin Abdullah bin Abdulaziz și comandatul forțelor navale, amiralul Abdullah bin Sultan bin Mohammed Al-Sultan. Arabia Saudită este o monarhie absolută fără o Constituție scrisă sau instituții guvernamentale independente, cum ar fi parlament sau instanțe de judecată, astfel încât acuzațiile de corupție sunt greu de evaluat. Nu există limite determinate între fondurile publice și bogăția familiei regale, iar corupția se consideră a fi larg răspândită în Arabia Saudită.

Foto: nytimes.com