Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum explică Gațcan participarea la…

Cum explică Gațcan participarea la ședința Parlamentului de astăzi

Deputatul Ștefan Gațcan susține că prezența sa în Parlament este necesară cel puțin atâta vreme cât ea ajută ca țara să nu intre în instabilitate și blocaj. „Rămân însă la ideea de a mă retrage din politică, atunci când retragerea mea nu va avea consecințe grave asupra oamenilor și a țării”, completează el.

„Am trecut și trec printr-o perioadă tulburată, generată de anumite decizii politice pe care le-am luat. Nu este un secret pentru nimeni că sunt un începător în politică, nu am experiență în a înțelege anumite jocuri politice care se fac și asta poate mă face vulnerabil inclusiv la anumite greșeli. În același timp, cei care mă cunosc ca om știu că mi-am dedicat toată viața profesională pentru a face bine oamenilor. Asta e ceea ce am dorit să fac și venind în Parlament, asta e ceea ce voi face și mai departe în toate activitățile mele. M-am prins într-un joc politic și în momentul când am înțeles că retragerea mea este folosită pentru a fi blocată activitatea Parlamentului, am decis că acest lucru nu este admisibil. Mai cu seamă că activitatea era blocată tocmai când trebuia să vină Guvernul cu majorarea de salarii pentru colegii mei medici, pentru pensionari, pentru agricultori și alte categorii de cetățeni.

Chiar dacă luasem decizia de a părăsi politica, nu puteam să stau indiferent când am văzut ce haos, debandadă și populism s-a creat în Parlament. De aceea am luat decizia că prezența mea în Parlament este necesară cel puțin atâta vreme cât ea ajută ca țara să nu intre în instabilitate și blocaj.

Rămân însă la ideea de a mă retrage din politică, atunci când retragerea mea nu va avea consecințe grave asupra oamenilor și a țării. Absolut nimeni nu m-a presat să iau o decizie sau alta, sunt un om liber să decid ce e mai bine pentru alegătorii care mi-au dat votul. Îmi pare rău dacă am avut un comportament politic derutant pentru alegătorii mei, îmi asum această greșeală și trag învățămintele necesare din asta. Iar azi, prin revenirea mea la ședința Parlamentului, vreau să fiu alături de nevoile medicilor , care vor primi surplus la salariu. Eu știu cât de greu le este lor în acest an blestemat. Îmi voi face datoria față de sistemul medical, îmi voi face datoria față de agricultori, față de sinistrați, față de alți cetățeni, iar apoi, când va fi momentul de plecat, îmi voi depune mandatul. Dar deocamdată țara are nevoie de o guvernare puternică și eficientă.

Și eu, ca deputat al fracțiunii Partidului Socialiștilor, îi voi oferi sprijinul meu. Fac apel la încetarea oricăror speculații privind deciziile mele, cred că sunt subiecte mult mai importante acum asupra cărora politicienii ar trebui să-și îndrepte atenția, indiferent că sunt la guvernare sau în opoziție, oamenii au nevoie de ajutorul nostru, nu de certuri politice”, este menționat în postarea lui Gațcan de pe Facebook, publicată în timp ce se află la ședința plenară.

Anterior, Gațcan anunțase că părăsește fracțiunea PSRM și aderă la „Pro Moldova”, iar ulterior a spus că rămâne alături de socialiști, dar renunță la mandatul de deputat. Totuși, deși inițial pe ordinea de zi a Parlamentului era cererea de demisie a lui Gațcan, subiectul a fost apoi exclus.

Astăzi, 9 iulie, deputații se întrunesc în ședință plenară după trei tentative eșuate, când nu a existat cvorum.