Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cine a câștigat alegerile prezidențiale…

Cine a câștigat alegerile prezidențiale din Macedonia de Nord

Candidatul social-democrat Stevo Pendarovski a câştigat alegerile prezidenţiale din Macedonia de Nord, transmite Moldpres cu referire la publicația Ekathimerini.

Conform rezultatelor emise de Comisia Electorală, Stevo Pendarovski a obţinut 51,8% dintre voturi, în timp ce rivala sa, Gordana Siljanovska-Davkova, membră a partidului naţionalist VMRO-DPMNE, a obţinut doar 44,5% dintre voturi.

Potrivit Aljazeera, această victorie insuflă mai mult vânt în pânzele coaliției de guvernare, care așteaptă să înceapă discuțiile de aderare la Uniunea Europeană și să devină al anul viitor al 30-lea stat membru NATO.

„Această victorie aduce un viitor pentru Republica Macedonia de Nord și este biletul nostru către Europa”, a declarat Pendarovski jurnaliștilor după anunțarea rezultatelor scrutinului electoral.

Prim-ministru Zoran Zaev l-a felicitat pe Pendarovski, spunându-i: „nimeni nu poate să stea în calea progresului. Am arătat că suntem pregătiți pentru Europa”.

Potrivit aceleiași surse, campania electorală din Macedonia de Nord s-a axat pe subiectul schimbării numelui țării. Grecia a cerut de zeci de ani ca republica ex-iugoslavă să-și schimbe numele din Macedonia, argumentând că aceasta implică o pretenție teritorială asupra unei provincii din nordul Greciei numită și Macedonia.

În Macedonia de Nord, președintele deține un post în mare parte ceremonial, dar acesta este comandantul suprem al forțelor armate.