Cenzura Rusiei: După blocarea aplicației Telegram, vine rândul rețelei de socializare Facebook

Rusia a anunțat că ar putea bloca rețeaua de socializare Facebook dacă întreprinderea nu își va pune baza de date cu utilizatorii ruși pe teritorul Federației Ruse. Avertizarea vine la câteva zile după ce Rusia a blocat aplicația de mesagerie criptată Telegram, informează voanews.com.

La 16 aprilie, Serviciul de stat al Federației Ruse pentru reglementarea comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media (în rusă, prescurtat – Roskomnadzor) a recepționat decizia Tribunalului Tugansk din Moscova privind limitarea accesului la produsele Telegram pe teritoriul țării. Un anunț în acest sens a fost publicat pe pagina oficială a Roskomnadzor, unde mai scrie că informația este distribuită tuturor operatorilor de telecomunicații din F. Rusă cu scopul de a restricționa accesul la această aplicație de mesagerie. Interdicția vine după ce compania care deține aplicația de mesagerie Telegram ar fi refuzat să ofere acces Guvernului F. Ruse la codurile de criptare a mesajelor utilizatorilor, scrie bbc.com.

„Roskomnadzor a recepționat decizia Tribunalului raional Tugansk privind restricționarea accesului pe teritoriul Federației Ruse la resursele de internet ale organizatorului de difuzare a informațiilor pe internet prin intyermediul rețelei Telegram Messenger Limited Liability Partnership”, scrie în comunicatul de presă al autortității din Rusia.

BBC scrie că la 6 aprilie curent Roskomnadzor a atacat  în instanță compania care deține aplicația de mesagerie, după ce ultima a refuzat să predea coduri de criptare folosite pentru protejarea mesajelor utilizatorilor săi.

Compania a invocat că prin modul în care a fost creat serviciul, nu are acces la coduri respective ale clienţilor. 

În pofida acestui fapt, autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia a înaintat companiei un termen-limită pentru a preda codurile solicitate, 4 aprilie, motivând prin faptul că principala agenţie de securitate a Federației Ruse, FSB, a cerut acces la acele coduri pentru a citi mesaje cu scopul de a preveni posibile atacuri teroriste pe teritoriul ţării.

Deoarece compania a ratat data-limită de predare a codurilor cerute, la 13 aprilie o instanță de judecată din Moscova a admis cererea Serviciului de stat al Federației Ruse pentru reglementarea comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media privind blocarea accesului la aplicația de mesagerie Telegram pe teritoriul Federației Ruse.

Unul dintre avocații Telegram, Pavel Chikov, susține că cererea FSB este „neconstituțională” și „un abuz” din partea statului.

Joi, 12 aprilie, organizația Amnesty International a calificat cazul guvernului Federației Ruse împotriva companiei Telegram drept atac împotriva libertății de exprimare.

„Prin încercarea de a bloca aplicația de mesagerie Telegram, autoritățile ruse se lansează în ultimul timp într-o serie de atacuri asupra libertății de exprimare online în țară”, a declarat Denis Krivosheev, directorul adjunct al grupului pentru drepturile omului pentru Europa de Est și Asia Centrală, citat de The Guardian.

Aplicaţia de mesagerie Telegram este populară în Federația Rusă şi în mai multe teritorii din Orientul Mijlociu. Potrivit companiei, aplicația are peste 200 de milioane de utilizatori activi. Aplicația Telegram a fost inventată de antreprenorul rus Pavel Durov, care s-a confruntat frecvent cu serviciile de securitate ale Federației Ruse și în cazul altei rețele de socializare pe care a fondat-o, VKontakte. Acesta a părăsit țara în 2014.

Popularitatea aplicaţiei a crescut, datorită accentului pe care îl pune pe criptare, ce împiedică multe metode de accesare a comunicărilor confidenţiale prin intermediul acesteiascrie BBC.

Sursa notează că aplicația permite grupurilor de până la cinci mii de persoane să trimită mesaje, documente, videoclipuri și imagini fără taxă și cu criptare completă.

Aceeași soartă a avut-o, în anul 2016, și rețeaua Linkedin, deținută de Microsoft. Rețeaua de socializare fiind blocată în Rusia, la cererea Roskomnadzor. Judecătorii au stabilit că LinkedIn păstrează datele personale ale cetățenilor ruși în servere care nu se afla fizic în Rusia, ceea ce ar fi ilegal, relatează Euronews.com.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *