Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ce au decis liderii Uniunii…

Ce au decis liderii Uniunii Europene după alegerile din Marea Britanie

Liderii UE-27 solicită Marii Britanii ratificarea și punerea în aplicare în timp util a Acordului de Retragere din Uniunea Europeană și invită Comisia Europeană să prezinte Consiliului o propunere de mandat cuprinzător pentru viitoarea relație dintre UE și Regatul Unit după Brexit, scrie Calea Europeană.

Reuniți la Bruxelles pentru Consiliul European de toamnă, în care agenda a fost dominată de țintele și obiectivele climatice, șefii de stat sau de guvern au adoptat o nouă poziție privind Brexit în lumina rezultatelor alegerilor din Marea Britanie, acolo unde premierul conservator și pro-Brexit Boris Johnson a fost reconfirmat în funcție și a dobândit o majoritate absolută în Parlament.

Consiliul European își reiterează angajamentul față de o retragere ordonată pe baza acordului de retragere și solicită ratificarea rapidă și punerea în aplicare efectivă a acestuia”, se arată în primul paragraf al concluziilor.

De asemenea, liderii europeni și-au reconfirmat dorința edificării unei viitoare relații cât mai strânse posibil cu Regatul Unit, în conformitate cu declarația politică și cu respectarea orientărilor Consiliului European, precum și a declarațiilor și a luărilor de poziții convenite anterior, în special cele din 25 noiembrie 2018”.

Viitoarele relații vor trebui să se bazeze pe un echilibru între drepturi și obligații și să asigure condiții de concurență echitabile, mai spun liderii

În acest scop, Consiliul European invită Comisia să prezinte Consiliului un proiect de mandat cuprinzător referitor la viitoarele relații cu Regatul Unit, imediat după retragerea acestuia. Consiliul European invită Consiliul Afaceri Generale să adopte rapid mandatul de negociere și deciziile relevante.

Partidul lui Boros Johnson a obţinut, în urma alegerilor legislative desfăşurate joi, 12 decembrie, 365 din cele 650 de mandate ale Camerei Comunelor, conform rezultatelor finale, cu 48 mai multe faţă de precedentul legislativ, o majoritate confortabilă care nu ar mai trebui să-i pună probleme în realizarea efectivă a Brexitului la 31 ianuarie, după amânări succesive decise de precedentul legislativ în care laburiştii, conservatorii pro-europeni şi liberal-democraţii au împiedicat votarea oricărui acord de retragere din UE.

FOTO: caleaeuropeana.ro/