Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, va…

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, va efectua prima sa vizită oficială la Auschwitz

Astăzi, 6 decembrie, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, va efectua o vizită istorică la lagărul de concentrare și de exterminare germano-nazist Auschwitz-Birkenau. Este prima vizită a Angelei Merkel la Memorial după cei 14 ani în funcție și a treia vizită a unui șef de guvern. Cancelarul german este însoțită de premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Lagărul de concentrare german Auschwitz, înființat în 1940, a fost destinat prizonierilor politici polonezi. De-a lungul timpului, împreună cu Auschwitz II – Birkenau, care a fost construit mai târziu și pus în funcțiune, lagărul a devenit unul dintre principalele locuri de exterminare a evreilor europeni și un simbol al Holocaustului.

În interiorul lagărului de concentrare și al morții de la Auschwitz-Birkenau, germanii au ucis aproximativ un milion de evrei. Cele mai mari grupuri de victime au inclus, de asemenea, polonezi, sinti și romi, precum și prizonieri de război sovietici.

La cererea Poloniei, în cadrul celei de-a 31-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din 27 iunie 2007, a fost adoptată schimbarea numelui oficial internațional pentru rămășițele lagărului de concentrare din Auschwitz în „Auschwitz-Birkenau. Lagărul germano-nazist de concentrare și exterminare (1940-1945).” Solicitarea Poloniei a fost determinată de distorsiunile presei străine care sugerau sau numeau direct fostele lagăre germano-naziste „Lagăre poloneze ale morții”. Decizia UNESCO a fost precedată de consultări ample și de o campanie diplomatică activă a Poloniei.

Polonia acordă o mare importanță comemorării ample a siturilor memoriale și a muzeelor din cadrul fostelor lagăre de concentrare și exterminare germano-naziste. În fiecare an, în acest scop Polonia cheltuiește peste 16  milioane Euro sub diferite forme. Acționând prin intermediul instituțiilor precum Fundația Auschwitz-Birkenau, țara noastră este unul dintre custozii memoriei a milioane de evrei uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.