Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Bulgaria și România: încă un…

Bulgaria și România: încă un pas spre spaţiul Schengen

21427526 - close up schengen visa in the passport

Parlamentul European a votat, pe 4 octombrie, o propunere a Consiliului UE de a garanta României şi Bulgariei accesul parţial la Sistemul de Informaţii privind Vizele (VIS) din spaţiul Schengen, relatează agenţiile DTA şi Novinite, citate de mediafax.ro.

Odată cu adoptarea acestei decizii, cele două state vor putea consulta şi verifica informaţii ale VIS, fără a avea însă dreptul de a introduce, şterge sau modifica date. Decizia Parlamentului European este formală şi determinată de introducerea verificărilor sistematice a frontierelor externe ale UE a tuturor persoanelor, indiferent de originea acestora.

„Bulgaria şi România trebuie să adere la Schengen cât mai curând posibil. Votul de azi privind accesul la Sistemul de Informaţii privind Vizele este un pas înainte în privinţa întăririi controlului frontierelor externe ale UE”, a declarat imediat după vot preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Decizia nu are legătură cu posibilitatea ca Bulgaria şi România să facă parte din Schengen, decizia politică finală trebuind să fie luată în unanimitate de Consiliul European.

În iunie 2011, Parlamentul European a anunţat că Bulgaria şi România sunt pregătite să se alăture zonei libere de control a spaţiului Schengen, iar Consiliul UE a aprobat că cele două state au îndeplinit toate condiţiile necesare în privinţa VIS, frontierelor terestre, maritime şi aeriene, protecţiei datelor şi vize.