Buletinele de vot pe hârtie vor reveni în SUA din cauza hackerilor ruși?

Statele Unite ale Americii trebuie să investească mai mulți bani pentru procurarea mașinilor de vot performate, care să asigure siguranță împotriva atacurilor cibernetice ce pot veni din partea Rusiei sau a altor țări ostile. De această părere este Edgardo Cortés, comisar al Departamentului de alegeri din Virginia. „Trebuie să fim pregătiți pentru alegerile din 2018”, a spus acesta,relatează usatoday.com.

Experții recomandă ca în timpul alegerilor să fie folosite buletine de vot din hârtie, dar nu electronice, pentru a permite prezentarea reală a rezultatelor alegerilor.

„Sistemele electronice pot fi atacate oricând de către specialiștii IT. Ceea ce ar compromite rezultatele alegerilor și ar putea face imposibil să aflăm care au fost rezultatele reale”, avertizează Matthew Blaze, profesor de informatică la Universitatea din Pennsylvania.

Amintim că, în septembrie, Departamentul pentru Securitate Internă a anunțat că 21 de state au fost victime ale unui grup de hackeri de la Kremlin, când în timpul alegerilor din 2016, ei au încercat să atace sistemele electronice de vot. Majoritatea acestor încercări au eșuat și nu există dovezi că au fost modificate rezultatele alegerilor.

Cu toate acestea, în Illinois, hackerii ruși au obținut acces la baza de date electorală a statului și acces l adatele personale ale peste 90.000 de alegători, inclusiv datele de naștere și permisele de conducere.

„Nu trebuie să fim naivi și să considerăm că suntem intangibili, pentru că dacă Rusia nu a reușit odată să influențeze alegerile, asta nu înseamnă că ei nu vor încerca să facă acest lucru la alegerile următoare”, a declarat Will Hurd, președinte al Subcomisiei pentru Supraveghere și Reformă a Guvernului pentru Tehnologia Informației.

„Ca orice altceva, în era digitală, votul electronic este vulnerabil la atacuri cibernetice”, susține Hurd.

„Trebuie să fim atenți și bine pregătiți, pentru că Iranul, China și Coreea de Nord  au capacitatea similară cu cea a Rusiei de a lansa atacuri cibernetice împotriva sistemelor electorale din SUA”, a declarat Susan Klein Hennessey, specialistă în legislația securității naționale și studii de guvernare la Universitatea Brookings.

Când vine vorba de vot electronic, Statele Unite reprezintă un adevărat mozaic de sisteme și implementări. Votul electronic a fost folosit prima dată cu ocazia alegerilor preliminare pentru candidatul partidului Democrat, în Arizona, în 2000. Începând de atunci, numeroase sisteme de vot electronic au fost testate și folosite cu varii grade de succes în diverse părți ale Statelor Unite, de la simple sisteme de numărare electronică a buletinelor de vot, la faimoasele mașini de vot Diebold și până la diverse sisteme de vot pe Internet.

Sursa foto: bustle.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    doar penibilii cred in alegeri democratice din sua si in general din toata lumea )))))))) nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile….nemernicii l-au ucis pe kennedy dar alegerile le vr face libere )))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *