Banii negri proveniţi din R. Moldova ascunşi în băncile din Elveţia

O nou scandal a izbucnit în Elveţia după ce au fost extras multiple documente de la filiala elvețiană a băncii britanice HSBC de către un angajat al băncii.

Materialele au fost publicate, pe bucăți, începând din 2008 şi scot la iveală modul în care oameni și companile din întreaga lume și-au ascuns averile în depozitele băncii pentru a evita Fiscul din țara de origine sau pentru a spăla bani proveniți din surse ilegale. În lista deponenţilor se regăseşte desigur şi Republica Moldova.

R. Moldova deţine locul 138, cu aproximativ 23 de milioane ascunşi de Fisc în oaza elveţiană. În total au fost depistaţi 6 clienţi din R. Moldova care aveau conturi în banca Elveţiană, trei din ei deţinând peste 15 milioane de dolari. Aceştia pot fi persoane fizice dar şi firme care ar reprezenta mai mulţi clienţi.

Această informaţie a fost analizată de către ICJI, o organizație internaţională a jurnaliștilor de investigație, și au produs scandaluri uriașe în tot Occidentul. Investigaţia a dezvăluit numeroase nume cunoscute care încercau să scape de impozite în ţara lor. Astfel în listă se regăsesc staruri rock precum David Bowie, Phil Collins sau Tina Turner, actori precum John Malkovich, ChristianSlater, Joan Collins, fotbalistul DiegoForlan, pilotul din Formula1 Fernando Alonso, manechine celebre ca ElleMacPherson. Există şi nume care au scandalizat opinia publică din ţările lor precum Karekin al doilea, Patriarhul şi Katalicosul tuturor armenilor. Alături de oamenii bogaţi şi celebri făceau evaziune,şi politicieni corupți, ca regele Marocului, regele Iordaniei. Cei mai mulți dictatori și politicieni corupți africani, sud-americani, asiatici, oligarhi ruși, dar și traficanți de droguri, de diamante din zonele de război și chiar bănci și organizații saudite bănuite că ar avea legături cu Al Qaeda și finanțarea terorismului internațional. În total, 100.000 de clienți, 20.000 de societăți off-shore și 180,6 miliarde de euro tranzacționate, potrivit Le Monde.
Fenomenul de dezvăluire a deponenţilor a fost numit de către presa internaţională Swiss Leaks, după motelul dezvăluirilor făcute pe site-ul LiveLeak.

sursa foto:icij.org


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *