Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Azerbaidjanul a pierdut în fața…

Azerbaidjanul a pierdut în fața reporterilor francezi

Material de pe Meydan TV
Curtea de Apel de la Versailles a respins cererea Azerbaidjanului împotriva postului francez de televiziune France 2. Curtea a statuat, că în Franța, în conformitate cu legislația din 1881 cu privire la libertatea presei, „un stat străin nu poate înainta acțiuni împotriva calomniei”.

În cadrul programului săptămânal „Cash investigation” de pe 7 septembrie 2015 s-a relatat despre vizita în Azerbaidjan din primăvara anului 2014 a președintelui francez de atunci, Francois Hollande, care a fost însoțit de un grup de directori ai unor companii franceze. După filmările din Azerbaidjan, jurnaliștilor francezi le-au fost confiscate materialele, în special interviurile cu activiștii din opoziție și cu apărătorii drepturilor omului. La începutul programului, jurnalista Élise Lucet a numit regimul politic azer „dictatură, una dintre cele mai dure din lume”. Autorul reportajului Laurent Richard l-a numit pe președintele țării Ilham Aliyev „dictator” și „despot”.

Autoritățile din Azerbaidjan au depus imediat o plângere împotriva conducerii France 2 și a jurnaliștilor, cerând repararea simbolică a prejudiciului – 1 euro. Partea azeră a declarat că i-a fost cauzat un prejudiciu moral.

La rândul său, organizația pentru drepturile omului „Reporteri Fără Frontiere” a considerat plângerea drept o încercare de a-i opri pe cei care acționează împotriva cenzurii în Azerbaidjan.

Avocații jurnaliștilor au declarat că în Franța doar o persoană privată poate cere despăgubire pentru calomnie. În luna mai 2017 Curtea de la Versailles a respins un alt demers din partea Azerbaidjanului, înaintat împotriva unui deputat din parlamentul francez, care a numit Azerbaidjanul „stat terorist”.

În noiembrie 2017 Curtea franceză a refuzat să examineze cererea statului azer împotriva a doi jurnaliști de la televiziunea France-2 – Élise Lucet și Laurent Richard, care au numit regimul din această țară „dictatura”.

În imagine: Élise Lucet