Azerbaidjanul a pierdut în fața reporterilor francezi

Material de pe Meydan TV
Curtea de Apel de la Versailles a respins cererea Azerbaidjanului împotriva postului francez de televiziune France 2. Curtea a statuat, că în Franța, în conformitate cu legislația din 1881 cu privire la libertatea presei, „un stat străin nu poate înainta acțiuni împotriva calomniei”.

În cadrul programului săptămânal „Cash investigation” de pe 7 septembrie 2015 s-a relatat despre vizita în Azerbaidjan din primăvara anului 2014 a președintelui francez de atunci, Francois Hollande, care a fost însoțit de un grup de directori ai unor companii franceze. După filmările din Azerbaidjan, jurnaliștilor francezi le-au fost confiscate materialele, în special interviurile cu activiștii din opoziție și cu apărătorii drepturilor omului. La începutul programului, jurnalista Élise Lucet a numit regimul politic azer „dictatură, una dintre cele mai dure din lume”. Autorul reportajului Laurent Richard l-a numit pe președintele țării Ilham Aliyev „dictator” și „despot”.

Autoritățile din Azerbaidjan au depus imediat o plângere împotriva conducerii France 2 și a jurnaliștilor, cerând repararea simbolică a prejudiciului – 1 euro. Partea azeră a declarat că i-a fost cauzat un prejudiciu moral.

La rândul său, organizația pentru drepturile omului „Reporteri Fără Frontiere” a considerat plângerea drept o încercare de a-i opri pe cei care acționează împotriva cenzurii în Azerbaidjan.

Avocații jurnaliștilor au declarat că în Franța doar o persoană privată poate cere despăgubire pentru calomnie. În luna mai 2017 Curtea de la Versailles a respins un alt demers din partea Azerbaidjanului, înaintat împotriva unui deputat din parlamentul francez, care a numit Azerbaidjanul „stat terorist”.

În noiembrie 2017 Curtea franceză a refuzat să examineze cererea statului azer împotriva a doi jurnaliști de la televiziunea France-2 – Élise Lucet și Laurent Richard, care au numit regimul din această țară „dictatura”.

În imagine: Élise Lucet

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Macron-Baton și Dodon-Bufon?

    Cu dictatorul azer au procedat corect! Dar de ce Macron – Baton vrea să se întâlnească cu monstrtul nostru mancurt și idiot Dodon – Bufon?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *