Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Avionul militar rus, prăbușit în…

Avionul militar rus, prăbușit în Marea Neagră: Nicio explozie la bord

Prăbușirea avionului militar rusesc de tipul Tu-154 duminica trecută în Marea Neagră, cu 92 de persoane la bord, a fost cauzată de o „funcționare tehnică anormală” a aparatului, a declarat joi Maksim Sokolov, ministrul rus al Transporturilor, citat de AFP.

„Este clar că a existat o funcționare tehnică anormală. Experții vor trebui să clarifice motivele și în acest scop a fost creată o comisiei specială”, a indicat Sokolov într-o conferință de presă.

Potrivit lui, primele concluzii asupra cauzelor catastrofei vor fi putea fi făcute publice în ianuarie. Exploatarea tuturor avioanelor model Tu-154 a fost suspendată în așteptarea acestor concluzii.

Analiza cutiilor negre ale avionului militar rus, care s-a prăbușit duminică în Marea Neagră, relevă că „nu a existat nicio explozie” la bord, a indicat în același timp un responsabil al armatei ruse, dar fără a exclude complet ipoteza unui act terorist. „Nu a existat nicio explozie la bord”, a declarat generalul Serghei Bainețov, directorul Serviciului pentru securitate aeriană din cadrul aviației militare ruse. „Dar un act terorist nu este neapărat o explozie, nu excludem” această ipoteză, a adăugat el, subliniind că un atentat putea rezulta și dintr-o „acțiune mecanică”, a mai spus el.

Autoritățile au mai anunțat că echipele de salvare au încheiat „etapa principală” a căutărilor, ridicând din Marea Neagră „tot ceea ce este legat de prăbușirea avionului”. Au mai rămas de recuperat doar mici părți ale aparatului și fragmente de corpuri.

„Zona prăbușirii a fost inspectată total. 19 corpuri, 230 de fragmente de corpuri, 13 bucăți de avion mari și aproape 2.000 de fragmente mici au fost ridicate până în prezent la suprafață”, a precizat ministrul Sokolov.

„Avionul s-a descompus aproape în întregime în timpul impactului cu suprafața apei și apoi pe fundul Mării Negre, ceea ce a complicat operațiunile de căutare”, a precizat el.

Cele două cutii negre ale avionului au fost recuperate marți și miercuri, descoperire fundamentală pentru stabilirea exactă a cauzelor tragediei soldate cu 92 de morți, între care peste 60 de membri ai celebrului Cor Aleksandrov al Armatei Roșii, scrie agerpres.ro.