Au fost adoptate modificările „controversate” la Codul Penal al României. Iohannis le va contesta la CCR

Proiectul pe modificările Codului Penal a primit votul final în Camera Deputaţilor, camera decizională înainte de promulgare. Adoptarea în Camera Deputaţilor a fost la limită, cu doar două voturi peste minimul necesar. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va contesta modificările, „care sunt în bună măsură, fie inutile, fie chiar toxice sau dăunătoare” la Curtea Constituţională (CCR), transmite Mediafax.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 4 iulie, proiectul care aduce modificări la Codul Penal, cu 167 de voturi pentru 97 împotrivă, 19 abţineri, în calitate de for decizional, după ce marţi iniţiativa a trecut de Senat. Minimul necesar pentru adoptarea proiectului era de 165 de voturi.

Din cele 167 de voturi „pentru”, 157 aparţin parlamentarilor social democraţi. Tot în favoarea modificării Codului Penal au votat şi nouă deputaţi ai minorităţilor naţionale, respectiv Adnagi Slavoliub, Csokany Petronela Mihaela, Furic Iarco, Ibram Iusein, Ignat Miron, Popescu Mariana Venera, Stoica Bogdan Alin, Vasile Daniel şi Vexler Silviu. De asemenea, pentru modificarea Codului penal a votat şi Adrian Mocanu, deputat PMP. Președintele PMP, Eugen Tomac, a anunțat că deputatul Adrian Mocanu, care a votat proiectul dorit de PSD-ALDE, este exclus din PMP, scrie Digi24.

„De astăzi România nu mai e un stat de drept. A devenit un stat de Dragnea. Dvs consideraţi că nu este o infracţiune, ci e o faptă pe care v-o asumaţi şi cu care v-aţi mândrit. Vine şi o zi de mâine cei care aţi votat acest Cod al ruşinii. Acest Cod nu cred că va intra în vigoare. Vom folosi pârghii, CCR, preşedintele, chiar tribunalul. Vom folosi toate pârghiiile pentru că suntem de partea corectă a istoriei”, a declarat Ion Stelian, de la USR.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, imediat după ce Codul penal a trecut de Parlament, că îl va contesta la Curtea Constituţională.

„Despre conţinutul Codului penal modificat voi avea o prezentare mai lungă atunci când voi contesta la CCR acest act normativ. De asemenea, este bine de ştiut că şi Codul de procedură penală este în pregătire pentru a fi contestat la CCR. Modificările care s-au făcut sunt în bună măsură, fie inutile, fie chiar toxice sau dăunătoare şi am de gând să folosesc toate instrumentele constituţionale pentru a contesta Codul penal şi de procedură penală”, a declarat Klaus Iohannis.

El a afirmat că adoptarea Codului penal este un eveniment de-a dreptul revoltător, subliniind că ceea ce se întâmplă reprezintă dictatura majorităţii.

„Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numeşte dictatura majorităţii. Este profund dăunătoare democraţiei. În primul rând, parlamentul trebuie să-şi dea atenţia cuvenită. PSD a trecut în timp record Codul penal prin Parlament, un simulacru de dezbatere în Camera Deputaţilor şi acest lucru e profund dăunător. PSD a reuşit în scrut timp să distrugă demnitatea actului de legiferare”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Foto: mediafax.ro
Surse: mediafax.ro, agerpres.ro, digi24.ro

 

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *