Argumentele F. Ruse la adoptarea rezoluției ONU de retragere a trupelor din regiunea transnistreană

Trupele ruse fac parte din forțele de menținere a păcii în R. Moldova, iar Rezoluția ONU privind retragerea acestora va afecta serios reputația Adunării  Generale a ONU și contravine eforturilor OSCE de soluționare a problemei transnistrene, a  declarat vineri reprezentantul permanent adjunct al Federației Ruse la ONU, Dmitri Polianski.

„Suntem pe deplin angajați în procesul de reglementare politică a problemei transnistrene”, a confirmat reprezentantul rus. „În același timp, acțiunile de la Chișinău sunt distructive și sunt contra acordurilor internaționale”, a avertizat diplomatul rus, exprimându-și regretul față de lipsa de consens de la Adunare.

„Încă o dată confirmăm că Rusia este angajată cu strictețe în îndeplinirea strictă de către contingentul militar rus a mandatului și sarcinilor operației comune de menținere a păcii pe Nistru, din păcate, nu există motive reale pentru schimbarea formatului”, a subliniat Polyansky fără să facă însă referire la Grupul Operativ miliar rus din stânga Nistrului (fosta Armată a 14-a).

„Dacă este pusă în aplicare, inițiativa actuală a delegației moldovenești contravine eforturilor OSCE de a stabili pacea în Transnistria, iar daunele grave, dacă nu ireparabile, vor afecta reputația Adunării Generale a ONU”, a spus diplomatul înainte de votarea rezoluției,  care a fost adoptată cu 64 de voturi pro, 15 – contra și 83 de abțineri.

Adunarea Generală a ONU a examinat la 22 iunie, proiectul rezoluției înaintate de Republica Moldova „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. 

Prezentarea Rezoluției reprezintă o premieră diplomatică în istoria Republicii Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *