Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Arena Națională din București, un…

Arena Națională din București, un exemplu de management dezastruos. Ce profituri scot marile stadioane

La București ar urma să fie construită o nouă sală polivalentă cu peste 20 de mii de locuri, care va costa 138 de milioane de euro. Asta în timp ce „Arena Naţională”, cea mai mare arenă din România, care a costat aproape dublu, a amortizat timp de șapte ani doar 2% din cele 250 de milioane de euro cât a costat construcția arenei, dând dovadă de un management dezastruos, transmite Digi24.

În timp ce marile stadioane din Europa aduc anual venituri de zeci de milioane de euro, principala arenă din București face bani numai din vânzarea de bilete şi abonamente sau din organizarea de evenimente. Cine vrea, de exemplu, să facă un tur al stadionului trebuie, mai întâi să facă o solicitare la Primărie. Şi asta se vede şi în încasări. În 2018, Primăria București a încasat din turul stadionului de 33.000 de ori mai puţin decât „Camp Nou”, stadionul Barcelonei.

Profiturile unor stadioane mari din Europa

În cei șapte ani de la inaugurare, „Arena Naţională” din București a adus venituri de doar 4 milioane de euro, adică mai puţin de 2% din valoarea construcţiei, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 7,5 milioane de euro.

„Camp Nou”, de exemplu, stadionul Barcelonei, e vizitat anual de două milioane de oameni. Încasările depășesc 50 de milioane de euro, la care se adaugă venituri de 90 de milioane de euro din magazine, restaurante şi muzeul oficial al clubului.

În topul cluburilor cu cele mai mari venituri din stadioane mai sunt „Real Madrid” cu 143 de milioane de euro, „Manchester United” – 120 de milioane şi „Bayern Munchen” cu 103 milioane de euro anual. Bavarezii au avut nevoie de doar 6 ani pentru a amortiza stadionul de peste jumătate de miliard de euro.

Chișinău Arena

În octombrie 2018 și în R. Moldova a început construcția unui complex multifuncțional denumit „Chișinău Arena”, care ar urma să fie inaugurat în octombrie 2019. Construită pe o suprafață de 10 ha, potrivit proiectului contractului de parteneriat public-privat, costul arenei se ridică la 43 de milioane de euro, sumă ce va trebui rambursată de stat în rate, timp de 12 ani, din veniturile obținute din activitatea sălii şi din surse financiare din bugetul de stat. Conform proiectului „Chișinău Arena” va dispune și de o arenă polivalentă cu o capacitate de peste 4.000 spectatori.

Sursa: digi24