Apelurile telefonice și SMS-urile efectuate în ţările UE, mai ieftine începând cu 15 mai

Comisia Europeană informează că începând de astăzi, 15 mai, apelurile telefonice și SMS-uri internaționale efectuate în interiorul UE vor fi mai ieftine. Astfel, consumatorii vor trebui să achite un tarif minim de 19 cenți pentru un minut (+TVA) și 6 cenți pentru un SMS (+TVA).

Noile norme privind apelurile internaționale abordează discrepanțele mari de prețuri existente anterior între statele membre. În medie, prețul standard al unui apel fix sau mobil a fost de trei ori mai mare decât prețul standard al unui apel național, iar prețul standard al unui mesaj SMS în interiorul UE era de două ori mai mare decât cel al unui SMS național. În unele cazuri, prețul standard al unui apel în interiorul UE poate fi de până la zece ori mai mare decât prețul standard pentru apelurile naționale.

Operatorii de telecomunicații din întreaga UE vor trebui să notifice consumatorilor noile prețuri plafon. Normele se vor aplica în toate cele 28 de țări ale UE începând cu 15 mai și curând și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Prețul maxim este limitat numai pentru utilizarea personală, adică pentru clienții privați. Clienții de afaceri sunt excluși de la această reglementare a prețurilor, având în vedere că mai mulți furnizori au oferte speciale deosebit de atractive pentru clienții de afaceri.

După eliminarea tarifelor de roaming în iunie 2017, aceste noi plafoane de preț pentru apelurile internaționale și SMS-urile din UE fac parte din revizuirea normelor privind telecomunicațiile, cu scopul de a consolida coordonarea comunicațiilor electronice și pentru a spori rolul Organismului autorităților europene de reglementare în Comunicații electronice (OAREC).


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *