Angela Merkel și-a anunțat retragerea din funcția de cancelar al Germaniei în 2021

Angela Merkel a anunțat luni, 29 octombrie, că nu va mai candida pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei în 2021, după încheierea celui actual, transmite Euronews.

Politiciana a adăugat că va renunța și la funcția de președintă a partidului Uniunea Creștin-Democrată (CDU, centru-dreapta). „La viitoarele alegeri federale, nu voi candida nici pentru funcția de cancelar, nici în Bundestag și nu voi căuta alte birouri politice”, a declarat Merkel în cadrul unei conferințe de presă.

Angela Merkel a fost președinta CDU din anul 2000 și cancelar al Germaniei diun 2005. În ultimii ani a fost criticată dur din cauza politicilor flexibile în materie de imigraţie. Criticii susţin că situaţia a generat seria de rezultate slabe pentru partidul CDU în alegerile regionale.

Informația privind intențiile lui Merkel a făcut ca moneda euro să scadă la minimul ședinței de tranzacționare de luni.

Renunțarea la șefia partidului va permite unui nou președinte al CDU să își consolideze poziția înainte de următoarele alegeri naționale, ce vor avea loc în 2021, transmite Reuters.

Slăbirea poziției lui Merkel pe plan intern ar putea să-i afecteze capacitatea de lider al Uniunii Europene într-o perioadă când blocul comunitar se confruntă cu Brexitul, cu criza bugetară din Italia și cu perspectiva ca partidele populiste să căștige teren la europarlamentarele din mai 2019, mai notează Reuters.

Când Merkel a fost învestită în funcția de cancelar al Germaniei în 2005, George W. Bush era președintele SUA, Jacques Chirac se afla în Palatul Elysee din Paris, iar Tony Blair era prim-ministru britanic.

 

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    Desigur nu vreau să dau sfaturi nemților, ce să facă cu Angela Merkel! Turcii primiți în Germania de până la Angela Merkel deja aduc probleme mari nemților. Problemele cu milioanele de sirieni și africani abea încep și vor dura zeci de ani, dacă nu vor fi fatale pentru nemți.

    Pentru mine mai important sunt problemele cu neamțul Klaus Werner Iohannis din România, susținător prost și orb al politicii Angelei Merkel. Sper din tot sufletul, că politica GLOBALISTĂ a neamțului Klaus Werner Iohannis , care aduce daune mari Românie, va fi STOPATĂ la timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *