Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Amnesty International: Armata israeliană a…

Amnesty International: Armata israeliană a comis crime de război în timpul conflictului din Fâşia Gaza

Armata israeliană a comis crime de război în timpul conflictului din Fâşia Gaza, producând într-o zi cel mai mare număr de victime de pe toată durata conflictului dintre Israel şi rebelii islamişti din gruparea Hamas, potrivit unui raport întocmit de Amnesty International.

Raportul a avut în vedere atacurile terestre şi aeriene comise de militarii israelieni în oraşul Rafah, din Fâşia Gaza, în perioada 1-4 august 2014, interval în care un soldat israelian a fost capturat de membrii organizaţiei paramilitare palestiniene islamiste Hamas. Potrivit raportului, în timpul bombardamentelor au murit 135 de civili într-o singură zi, relatează Euronews online.

„A fost un atac cu cea mai mare rată de mortalitate comis de armata israeliană în timpul celei de-a cincizecea zi de conflict din 2014. Armata israeliană a declanşat un atac armat masiv, un bombardament masiv, în sudul oraşului Rafah, care s-a soldat cu cel mai mare număr de victime din rândul civililor într-o singură zi de conflict”, a declarat Philip Luther, directorul filialei din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord din cadrul organizaţiei Amnesty International.

Organizaţia islamistă Hamas cere aplicarea unor sancţiuni armatei israeliene în acest caz şi trimiterea acestui raport Curţii Penale Internaţionale.

„Acestea necesită grăbirea prezentării tuturor probelor Curţii Penale Internaţionale şi tribunalelor naţionale pentru a lua repede măsuri de sancţionare a ocupaţiei israelienilor”, este de părere un purtător de cuvânt al organizaţiei Hamas, Fawzi Barhoum. „Suntem de părere că raportul este în totalitate fals atât prin metoda folosită, cât şi prin concluzia lui. Raportul are in vedere o anumită parte din Fâşia Gaza, susţinând că Israelul a atacat această zonă fără niciun motiv, când ştim că făcea parte din zona în care războiul se desfăşura”, a declarat Emmanuel Nahshon, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Israelului.

Sursa: Mediafax